Annelere Mesajımız
Yapılan araştırmalarda anne ve babaların çocuk sağlığı ile ilgili soru işaretlerini gidermek için en sık başvurduğu kaynağın internet olduğunu gösteriyor. Birçok aile, çocuk doktoru ile görüşürken kimi zaman utangaçlıktan kimi zaman da stres gibi faktörlerden dolayı, akıllarındaki soruların pek çoğunu soramıyorlar. Fakat unutmamak gerekir ki internette yer alan bilgiler her zaman güncel veya güvenilir değildir. Çocuğunuzun sağlık durumu ve gelişim süreçleri ile ilgili danışacağınız en güvenilir kaynak Uzman Çocuk Doktorlarıdır. Bu yüzden doktorunuzla her şeyi paylaşmaktan çekinmeyin.
Tıbbi Sorularınız İçin İnternetteki Güvenilir Olmayan Kaynakları Kullanmayın
Çocuğunuzun büyüme ve gelişme döneminde gösterdiği bazı endişe verici semptomlara karşı internet aramaları yapmak her zaman doğru değildir. İnternette hastanelerin, uzman doktorların web siteleri ile akademik kaynakların dışında çok sayıda güvenilir olmayan içerik vardır. Bunun yerine sorularınızı çocuk doktorunuza sormalı ve erken tanı konulmasını sağlamalısınız.
Her Sorunda Acile Gitmeyin
Çocuğunuz her rahatsızlığında acile gitmek yerine önce çocuğunuzu sakinleştirmeyi deneyin. Sonrasında çocuk doktorunuzla iletişime geçerek durum değerlendirmesi yapın. O an için doktorunuz herhangi bir alternatif çözüm üretemiyorsa o zaman hastanelerin acil servisine gidin
Antibiyotik Kullanımı
Her ebeveyn, hastalanan çocuğunun mümkün olan en kısa sürede iyileşmesini ister. Fakat antibiyotikler her zaman aradığınız çare değildir. Antibiyotik tedavisi ancak belli koşullarda, doktor kontrolünde uygulanmalıdır. Bazı vakalarda çocuğun iyileşebilmek için antibiyotik ilaçlardan ziyade zamana ihtiyacı vardır. Yerli yersiz antibiyotik kullanmak, dirençli bakterilerin oluşmasına sebep olabilir.
Aşıları Reddetmeyin
Bazı aileler gerekli gereksiz ilaç uygulamalarına başvururken bazı ailelerde ise aşı ve ilaç uygulamalarına karşı güçlü bir ön yargı ile karşılaşırız. Aşılar, ölümcül olabilecek çocuk hastalıklarının ve bağışıklık sistemini zayıflatacak rahatsızlıkların önlenmesinde en büyük yardımcımızdır. Bebeğe yapılması gereken aşıların yaptırılmaması hem o bebeğin hem de başka çocukların sağlığını riske atmaktadır.
Sağlık Sorunlarından Dolayı Çocuğunuzu Suçlamayın
Çocuklar ceket giymediklerinde hemen soğuk algınlığına yakalanmazlar. Bunlar viral hastalıklardır ve soğuktan değil mikropların yayılmasından dolayı ortaya çıkarlar. Dünyayı keşfetmek isteyen çocuklar sürekli olarak her yere dokunurlar ve ellerini burunların, gözlerine, ağızlarına götürebilirler. Bu da viral hastalıklara yakalanma riskini arttırır.
Rutin Doktor Kontrollerini İhmal Etmeyin
Hayatınız ne kadar yoğun ve yorucu olursa olsun, doktor kontrolüne götürmek için çocuğunuzun hastalanmasını beklemeyin. Çocukların büyüme ve gelişme süreçleri belli periyotlara göre takip edilir. Bu periyotları atlamamalı ve çocuğunuzu rutin kontrollere götürmelisiniz.
Ateş Hakkında Sürekli Olarak Endişelenmenize Gerek Yok
Her aile, çocuğunun ateşi yükseldiğinde endişeye kapılabilir. Bu durum son derece normaldir. Ancak yüksek ateş de tıpkı baş ağrısı, öksürük veya burun akıntısı benzeri bir semptomdur. Yani kendi başına bir hastalık değildir. Bebeğinizin ateşi yükseldiğinde çocuk endişelenmek yerine çocuk doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekir.