Covid, adeno virüs, RSV ve influenza (grip) benzeri viral hastalıkların ve enfeksiyonların, kolay ve anlaşılabilir biçimde tespit edilmesi Antijen Testi sayesinde mümkün. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Songül Uzgelir, viral enfeksiyonlara yönelik antijen testi uygulaması hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
Hastada mevcut olan viral enfeksiyonun tespit edilmesini sağlayan antijen testleri, tanı süreçlerinde doktorların elini zenginleştiren önemli bir uygulamadır. İnsan bedenine bir virüs girdiği zaman, vücudun bağışıklık sistemi bu virüse karşı reaksiyon göstererek antikorları devreye sokar. Spesifik bir viral antijenin var olup olmadığını saptamak antijen testi ile mümkündür. Bu antijenin tespiti sayesinde hastanın rahatsızlığının hangi virüsten kaynaklandığı anlaşılabilmektedir. İnsan vücudunun bağışıklık sistemi antikorlar ve antijenleri tanır. Antijen saptama testlerinin çalışma biçimi bu şekildedir. Bu gibi testlere örnek vermek gerekirse, Covid 19 pandemisi döneminde kullanılan testlerden söz edebiliriz.
Antijen testleri, öncelikle solunum patojenlerini teşhis etme sürecinde fayda sağlar. Influenza, RSV, adenovirüs veya Sars gibi çeşitli virüslerin tespiti için farklı farklı testlere başvurulabilir. Bu sayede doktor, hastanın gösterdiği semptomlar ve muayene izlenimlerini de dikkate alarak antijen testleriyle birlikte virüsün türünü net şekilde saptayabilir.
Antijen testi uygulanırken ilk olarak hastanın boğazından ve burnundan sürüntü numuneleri alınır. Hastadan alınan sürüntü örnekleri özel bir sıvının içerisine eklenir. Söz konusu bu sıvı, antijen testinin önemli bir parçası olan gösterge çubuğundaki işaretli nokta üzerine damlatılır. Damlatılan sıvı, kendiliğinden testin diğer kısımları üzerine yayılır. Test çubuğu üzerinde yer alan antikorlar, tıpkı insan vücudunda gösterdikleri gibi şeritte bulunan antijenlere bağlanırlar. Evlerde bile kullanılabilen ve gebelik testleri ile benzerlik gösteren bu testlerin büyük çoğunluğunda, gösterge sistemi şu şekilde çalışır: Sonuç kısmındaki alanda eğer tek bir kırmızı çizgi belirir ise bu durum testin çalıştığını ifade eder. İkinci çizgi çıkarsa bu hastanın, test edilen virüsü taşıdığı anlamına gelir. Bu gibi antijen testlerinin kullanımı son derece basit ve pratiktir. Antijen testi, 15 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanabilmektedir.
Antijen testi, hastanın yoğun biçimde hastalığa dair semptomlar gösterdiği dönemde uygulanmalıdır. Zira bu gibi testler, semptomların az olduğu başlangıç veya iyileşme dönemlerinde sağlıklı sonuç vermeyebilirler. Diğer taraftan antijen testlerinin PCR testleri kadar hassas sonuçlar vermediğini de belirtmek gerekir. Antijen testleri, test ettiği virüs veya antijeni çoğaltmaz.
SARS-Covid virüslerini tespit etmekte kullanılan antijen testleri, semptom gösteren hastalarında yüzde 76 oranında doğru sonuç verirken, semptom gözlenmeyen hastalarda yüzde 52,5 olarak kayıtlara geçmiştir.
Covid 19 testlerinde olduğu gibi influenza hastalığında da antijen testleri kullanılmaktadır. Özellikle hızlı sonuç vermesi, yüzde 50 ila 70 oranında bir duyarlılığa sahip olması antijen testlerini cazip kılmaktadır.
Copyright © 2025 Uzm. Dr. Songül Uzgelir. Tüm Hakları Saklıdır.
sahnemedya