Beta Enfeksiyon (Akut Streptokokal Tonsilit) Antijen Testi

Mikroplar, bakteriler ve virüsler, sağlık problemlerine neden olabilen ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bazı ajanlardır. İnsan sağlığına ciddi anlamda zarar verebilen bakteri kaynaklı hastalıklardan biri de Beta mikrobudur. Tedavi edilmediği takdirde yaşamsal risk doğurabilen Beta mikrobunu, nasıl bulaştığını, tedavisini ve antijen testi kullanımını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Songül Uzgelir anlattı.

Beta Mikrobu Nedir?

Toplum genelinde beta virüsü olarak anılsa da Beta, bir virüs değil bakterilerden kaynaklanan bir çeşit hastalıktır. Bademcik iltihabının ve akut farenjitin en yaygın nedenlerinden biridir. Beta bakterisi önemli rahatsızlıklara neden olabilir. Genellikle yüksek ateş ve boğazda rahatsızlık hissi ile kendisini gösteren beta bakterisi damlacık yolu ile bulaşmaktadır. Enfekte olan hastanın bulaş riski bakımından en hassas bölgesi damlacıkların bol miktarda yer aldığı burun çevresidir.

Bu hastalıklar, romatizmal ateş veya böbrek iltihabı ile ilişkili olabilmektedir. Beta mikrobundan kaynaklanan enfeksiyon, bazı cilt rahatsızlıklarına ve yumuşak doku enfeksiyonlarına neden olabilir. Enfeksiyona dair erken tanı konulması ve tedaviye zamanında başlanması, enfeksiyonun başka hastalıkların ortaya çıkmasını ve ilerlemesini engelleyecektir.

Beta Enfeksiyonunun Nedenleri Nelerdir?

Beta Enfeksiyonuna yol açan temel unsur, kişinin beta bakterisine maruz kalmasıdır. Hastalığın bulaşıcı niteliktedir. Farklı mevsimlerde salgının yayılma hızı değişebilmektedir. Kalabalık ortamlarda sıkça bulunan kişilerin hastalığa yakalanma riski daha yüksektir.

Beta mikrobu, insan bedenine üst solunum yollarından geçer ve son derece hızlı şekilde ilerler. Beta bakterisi, enfekte olmuş birinin öksürüğüyle bulaşabilir. Aynı ortamda bulunulduğunda, solunum yolu ile de vücuda girebilir. Aynı şekilde enfekte olmuş kişinin eşyalarını kullanmak enfeksiyonun bulaşmasına dair riski arttıracaktır.

Betanın nedenleri arasında enfekte olan insanların semptomlarının haricinde önemli bir unsur da semptom göstermeyen taşıyıcılardır. Bu grup insanlar hastalığın belirtilerini göstermedikleri için tanı konulması zordur. Ancak rastlantısal şekilde tespit edilebilir.

Çocuklarda Beta Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda görülen Beta enfeksiyonu belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Enfeksiyonun yol açtığı belirtiler her yaş grubuna göre farklılık gösterebilmektedir. Genellikle okul çağı çocuklarında 5-15 yaş arasında yaygın şekilde görülen bu enfeksiyonun gösterdiği belirtiler hastalığın şiddetine veya hastanın bağışıklık direncine göre de şekillenebilir.

Salgın süreçlerinde çocukların yüzde yirmi beşine kadar taşıyıcılık görülebilmektedir. Bir çocuğun salgın döneminde yakın aile bireylerinde böbrek iltihabı, akut kalp romatizması gibi sorunlar ortaya çıkıyorsa, çocuk için beta bakterisi taşıyıcılığından şüphelenilebilmektedir.

Antijen Testi İle Beta Enfeksiyonu Nasıl Teşhis Edilir?

Doktor, muayene sırasında yeterince bulguya ulaşırsa kesin tanı koyabilmek için Antijen testine başvurur. Teşhis için streptokok antijen testinin yanı sıra boğaz kültürü testi ile de sonuç alınabilmektedir. Antijen testinin pozitif çıkması beta tanısının konulabilmesi için yeterlidir. Antijen testinin negatif çıkması halinde ise kesin sonuç için boğaz kültürü testine başvurulur.

Antijen testinin negatif çıkmasına rağmen, eğer boğaz kültürü testinde üreme tespit edilirse tedavi planlanması gerekir. Boğaz kültürü testinin yeterince doğru sonuç verebilmesi için 24 saat süresince beklemek gerekebilir. Hızlı tanı almak için daha kısa sürede sonuç veren sürüntü testlerine başvurulabilir.

Tedavide antibiyotik tedavisi uygulanır.

Beta Enfeksiyonu En Çok Kimlerde Görülür?

Beta enfeksiyonu her yaş grubu insanda görülebilmekle birlikte en yaygın görüldüğü grup 3 ve 15 yaş arası çocuklardır. Çünkü okul ortamında sürekli olarak kalabalığa maruz kalan çocuklar risk altındadır. Özellikle okula yeni başlayan çocuklar bağışıklık açısından hastalığa karşı daha savunmasız olabilmektedir.

Bağışıklık sistemi bu yeni ortamda karşılaştığı mikrop ve bakterilere karşı henüz hazır değildir. Özellikle salgın dönemlerinde hastalığa yakalanma olasılığı yüksektir. Solunum sorunları yaşayan çocukların beta mikrobuna karşı daha dikkatli şekilde korunması tavsiye edilir.

Diğer Uzmanlık Alanları