Çocuklarda 5 Yaş Gelişimi

Yazı İçeriği

Beş yaş itibari ile çocukların kendi hareketleri üzerinde kontrol sahibi olduğu gözlenir. Beş yaş çocuklarının dikkat süresi önemli ölçüde artar. Anlama kapasitesi gelişir ve uygulama konusunda da beceri geliştirirler. Bu evrede çocuklar duygularına karşı farkındalık kazanırlar. Kendilerini çok daha iyi ifade ederler. 4 Yaş düzeyinde görülen öfke krizleri ve inatçı davranışlar azalsa da halen daha kendisini gösterebilir. Kendilerini geliştirmeye ve öğrenmeye son derece açıktırlar. Adana’da hastalarına hizmet veren Uzman Çocuk Doktoru Songül Uzgelir, çocuklarda beş yaş gelişimini anlattı.

Beş Yaş Çocuklarda Hangi Gelişimler Yaşanır?

Beş Yaş Çocuklarında Hangi Durumlarda Doktora Başvurmak Gerekir?

Beş Yaş Çocuklarının Gelişimini Desteklemek İçin Neler Yapabiliriz?

Bu dönemde aileler çocuklarını sık sık başka çocuklarla bir araya getirmeli ve onlarla oyun oynamaya teşvik etmelidir. Bu dönemde çocukların nerede oynayacağını seçmesine ve kendi sorunlarını kendi başına çözmesine izin verilmelidir. Daha özgür hissetmek isteyen beş yaş çocukları, size sık sık itiraz edebilir ve kötü kelimeler bile kullanabilir. Bu dönemde çocukların üzerine fazla gitmemekte ve olumlu davranışlarını pekiştirmekte fayda vardır.

Yine bu dönemde en önemli konulardan biri çocuğunuzun kendisini istismar karşısında koruması için bilinçlendirmeniz olacaktır. Çocuğunuza bol bol kitap okumaya devam edin ve kitap hakkında ona fikirlerini sorun. Ona bazı zaman kiplerini öğretmek için bol bol, “sabah, öğlen, dün, yarın, akşam gibi zaman dilimi ifade eden kelimeler kullanın. Çocuğun ilgi alanlarını deneyimlemesine destek olun. Doğa yürüyüşlerine götürün ve keşif duygusunu pekiştirin. Saklambaç ve benzeri oyunlar oynayın.  Hayal gücünü geliştirmesini sağlayacak oyuncaklar alın. Özellikle resim çizmesini teşvik etmek için ona boya kalemleri verin ve onunla birlikte resim çizin. Çocuk parklarındaki kolektif oyuncaklarla oynamasını sağlayarak, motor gelişimine katkı verin. Bisiklet sürmeyi öğretin.

Diğer Uzmanlık Alanları