İki aylık bebeklerde dünyaya adapte olma süreci devam eder. Bu evrede artık bebeğin uyku düzeni oluşmaya başlar. İkinci ay itibariyle bebekler daha hareketli ve ebeveynleriyle daha fazla etkileşim halindedirler. Bu aşamada bebekler gün içerisinde 8-12 defa beslenir. Günlük 25-30 gram, haftalık 150-200 gram kadar ağırlık kazanırlar. Aylık 600-1000 gram arası kilo alımı çocuklar için normaldir. İkinci ay itibariyle bebekler bir veya bir buçuk cm kadar uzama gösterirler. Birinci ayda sadece zıt renkleri ve hareket eden nesneleri görebilirken ikinci ayda farklı objeleri de algılayabilir hale gelirler. Bu dönemde bebekler parlak ve canlı renklere karşı daha çok tepki verirler. Sesleri de birinci aya göre daha fazla algılamaya başlarlar. Hatta uzun süreler boyunca sessiz ortamlarda kalırlarsa kendilerini huzursuz hissetmeye başlarlar. Bu dönemde genellikle bebeklerin dilleri dışarıdadır. Çünkü iki aylık bebekler etraflarından duydukları sesleri taklit etmek isterler. Bu süreçte ailenin bebekle sık sık konuşması gerekir. Bu davranış bebeğin dil yeteneği ve zihinsel gelişimi için önem taşır. Ani ve yüksek seslerden korkabilir veya tedirgin olabilirler. Bu yüzden mümkün olduğunca yumuşak ses tonunda konuşulmalıdır. Yaşamın ikinci ayında bebekte tat ve koku alma duyuları da büyük oranda gelişir. Bazı kokulara tepkiler gösterebilir. Birinci ayında ellerini yumuk tutan bebekler, ikinci ayda el kullanma becerileri gelişmeye başlar. Nesnelere dokunabilir ve ellerini açabilirler. Anne ve babalara dokunmak ve onları tanımaya çalışmak bebeğe keyif verir. Adana’da hastalarına hizmet veren Uzman Çocuk Doktoru Songül Uzgelir bebeklerde ikinci ay gelişimini sizler için anlattı.
Bu dönemde bebekler gece ve gündüz arasındaki farkı idrak etmeye başlar. İkinci aydan itibaren bebeğin 6-10 saat uyuması normaldir. Bu dönemde gündüz uykularında bebeğin uyuduğu odanın karartılmaması ve çok da sessiz olunmaması faydalıdır. Bu sayede çocuk geceleri daha derin bir uyku uyuyabilir ve gece-gündüz farkındalığı gelişir. Gündüzleri karanlık olmayan ortamlarda uyuyan bebeklerde uyku düzeninin oluşması daha hızlı gelişir.
İki aylık bebekler gülümsemeye karşılık verebilirler. Bu önemli bir sosyal beceri kazanımıdır. Bu bilinçli bir tepkidir. Bebeğin gülümsemesine benzer biçimde karşılık vermek onun etkileşime girdiğini anlamasını sağlar. Bu da bebeğin benliğini oluşturması için önemli bir eşiktir.
Bebek yüzükoyun yatırıldığı sırada gövdesi ve başını 45 derecelik bir açı ile kaldırabilir. Altıncı hafta itibariyle bebek, kafasını dik bir açı ile kaldırabilmeye başlar. Bu dönemde dokunma duygusu gelişmeye devam eder, el ve ayaklarıyla oynama eğilimi gösterirler. İki aylık bebekler uzun süreler boyunca el ve parmaklarına bakabilirler. Elleriyle kavradıkları ojeleri sallar veya ağızlarına götürürler. Ancak yine de tüm vücudunu kullanamaz. Bu dönemde bebekler bazı sesler duymaktan keyif alırlar ve ses çıkartmaktan hoşlanırlar. Ses çıkardığı sırada ailenin ona tepki vermesi, bebeğin kendisi ile ilgilenildiğini hissetmesini sağlar. Anne ve babanın sesini duymak bebeğin kendisini huzurlu ve güvende hissetmesine yardımcı olur. Huzursuz hisseden iki aylık bebekler ağlama eğilimi gösterirler ve kucağa alındığında sakinleşebilirler.
Gelişim tablosu ile bebeğin genel sağlık durumunu kontrol ve takip etmek kolaylaşmaktadır. Hamilelik döneminde bebeğin gelişimini takip etmemizi sağlayan tablo ile benzerlik gösterir. Bu tablo bebeğin vücut ağırlığını, baş çevresini, kilosunu ve boyunu yaş ve cinsiyet kriterlerine göre değerlendirmemizi sağlar. Bu tabloya göre iki aylık kız bebekler ortalama 57 cm uzunlukta ve 4,750 kg ağırlığında olmalıdır. Baş çevresinin ise 38,3 cm olması beklenmektedir. Erkek bebeklerde ise 58,5 cm uzunluk, 5,200 kg ağırlık ve 39,1 cm baş çevresi beklenir. Burada bahsettiğimiz tüm değerler ortalamadır. Bebeğin doğum kilosu, boyu ve baş çevresi göz önünde bulundurularak değerlendirme yapılmalıdır. Bu dönemde bebekler emdikleri veya kucağa alındıkları sırada sakinleşebilmektedir. Kendileri ile ilgilenildiğinin bilincine varabilir. Duyduğu sesleri daha iyi algılarlar. Anne ve babalarının seslerini kolaylıkla ayırt edip tepki verebilirler.
Yaşamın ikinci ayında bebeğin motor gelişimi hızla ilerler. Hareketleri bilinçli haldedir. Eğer iki aylık bir bebeğin vücudunu desteklerseniz, bebek başını kontrol edebilir. Genellikle kendi el ve ayakları ilgilenmektedir. İkinci ay itibariyle bebekler parmaklarını sürekli olarak hareket ettirmekten ve emmekten hoşlanırlar. İkinci aydan itibaren ağlamak, bebekler için bilinçli yapılan hareketler haline gelir. Hatta rahatsızlık derecelerine göre farklı şiddette ağlayabilirler. Bu dönemde nesnelere uzanma ve kavrama becerisi gelişir. Seslere tepki verebilir ve ilgilendiği şeye doğru hem başını hem de vücudunu döndürebilir. Bu aşamada çocuğun zihinsel gelişimini desteklemek için onunla sürekli olarak konuşabilir ve iletişim kurabilirsiniz. Oyuncaklarla ilgilenip vakit geçirmesi zihinsel gelişimi açısından büyük fayda sağlar.
İlk olarak her bebeğin gelişim sürecinin farklılık gösterdiğini bilmek gerekir. Bir bebeğin yapamadığı şeyi başka bir bebek yapabilir. Bu durum gayet normaldir. Ancak iki aylık bir bebeğin yapabilmesi beklenecek şeyleri sıralamamız gerekirse:
Bebekler yaşamın ikinci ayından itibaren aşılanmak için ve genel gelişim sürecinin kontrol edilmesi için doktora götürülmelidir. Çocuk doktoru bebeğin gelişimini detaylı şekilde değerlendirir. İlk olarak bebeğin baş çevresi, vücut ağırlığı ve boyu ölçülür. Bunların dışında doktor anne ve babaya bazı sorular sorarak çocuğun durumuna dair veri toplar. İki aylık bebeklerde Verem aşısı, beşli karma aşı, zatürre aşısı ve ishal aşısı uygulanır. Siz de ikinci ayına ulaşan bebeğinizin aşıları ve rutin sağlık kontrolü için çocuk doktorunuzu ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.
Copyright © 2025 Uzm. Dr. Songül Uzgelir. Tüm Hakları Saklıdır.
sahnemedya