5 Aylık Bebek Gelişimi

Yazı İçeriği

Yaşamın beşinci ayı bebeklerin daha da hareketlendiği, el ve kol hareketleri üzerindeki kontrol becerilerini iyiden iyiye geliştirdiği bir dönemdir. Bu aşamada bebekler nesnelere uzanabilir, oyuncaklarını iki ellerini kullanarak kavrayabilir, dik bir şekilde oturabilir, anne babalarını başka insanlardan net bir şekilde ayırabilirler. Beş aylık bebekler, özellikle bilinç düzeylerini ve zeka gelişimlerini olumlu yönde etkileyecek oyuncaklarla oynamalıdır. Adana’da hastalarına hizmet veren Uzman Çocuk Doktoru Songül Uzgelir, bebeklerde beş aylık gelişime dair merak edilenleri sizler için anlattı.

Beş Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

Doğumun ardından beşinci ay, bebeklerin müthiş bir hareketlenme dönemi başlar. Bu aşamada bedenlerini bilinçli şekilde ve daha büyük maharetle kullanmaya başlarlar. Etraflarında olup biten eylemleri daha büyük dikkatle izler ve çevresel etkenlere karşı daha duyarlı bir yaklaşım sergiler. Bebeğin beşinci ayda farklı sesleri, geride kalan günlere kıyasla çok daha rahat ayrıştırdığını gözleriz. Ses duyduklarında sesin geldiği tarafa doğru tüm bedenlerini çevirebilmektedir.

Beş Aylık Bebekler Anne ve Babasını Tanıyabilir Mi?

Beş ayın sonunda bebekler ebeveynlerini diğer insanlardan kolaylıkla ayırabilmektedir. Bu dönemde anne ve babaları ile iletişim içerisinde olmak, onlarla paylaşımda bulunmak bebeği son derece mutlu eder. Artık bebekler duygularını daha iyi ifade etmeye, mutluluğu ve mutsuzluğu birbirinden ayırt etmeye başlarlar. Kucağa alındıklarında kollarını açarak memnuniyetlerini belli edebilirler.

Beş Aylık Bebek Hangi Sesleri Çıkarır?

Beş aylık bebekler bu dönemde bazı temel sesleri çıkarabilmeye başlarlar. Esasında etraflarında duydukları sesleri daha başarılı şekilde taklit edebilirler demek daha doğrudur. İsmi söylendiğinde tepki verirler. Ayaklarını keşfeden beş aylık bebekler, sık sık ayaklarını ağızlarına götürebilirler. Bu süreçte bebekler etraflarındaki objelere çok daha rahat biçimde uzanabilirler ve kavrayabilirler. Bu yüzden bebeğin küçük objeleri yutmaması için etraftaki küçük nesneleri kaldırmaya özen gösterilmelidir.

Beş Aylık Bebeğin Boy, Kilo Gelişimi Nasıl Olmalı?

Beşinci ay itibariyle kız bebeklerin 57-69 santimetre aralığında bir boya ulaşması beklenir. Kız bebeklerin ağırlığının ise 5000 ila 8700 gram seviyelerinde olması normal kabul edilir. Bu dönemde baş çevresinin ise ortalama 42 santimetre civarında olması beklenmektedir. Erkek bebeklerde ise 58-70 santimetre uzunluk ve 5100-9000 gram ağırlığa ulaşılması beklenmektedir. Baş çevresinde tıpkı kız bebeklerde olduğu gibi 42 santimetre civarı normal kabul edilir. Bunlar ortalama rakamlardır. Her bebeğin yaşadığı gelişim süreci kendine özgüdür.

Beş Aylık Bebeklerde Ağırlık Artışı Yavaşlar Mı?

İlk üç aylık süreçte bebeklerin günde ortalama 25-30 gram ağırlık kazanması beklenir. Fakat 4-6. Aylar arasında 15-20 gramlık ağırlık artışı normal bir fizyolojik durumdur. Beşinci ay itibariyle bebeğin kilo artışının yavaşlaması sağlıklı gelişim sürecinin doğal bir parçasıdır. Bebeğinizin kilo artışının yavaşlaması sizi endişelendirmemelidir. Anne sütünün yetersiz kaldığı düşünülüp, ek gıdaya başlamak gibi bir hata yapılmamalıdır. Çocuğunuzu ek gıdaya başlatmak gibi önemli bir kararı hekiminize danışmadan almamalısınız.

Beş Aylıkken Bebeklere Aşı Yapılır Mı?

Bebeklere uygulanan rutin aşı takviminde beşinci ay uygulanması gereken bir aşı takvimi yoktur. Buna karşın özel bir aşı olarak nitelendirebileceğimiz rotavirüsün ikinci dozu bu süreçte uygulanabilmektedir.

Beş Aylık Bebeklerin Gelişimi İçin Aileler Neler Yapabilir?

Beş aylık bebeğinizin gelişimine katkı sağlamak ve becerilerini geliştirmek için yapabileceğiniz şeyler şu şekildedir:

Beş Aylık Bebeklerin Uyku Düzeni Nasıl Olur?

Beş aylık bebeklerde gündüz uykusu iki ya da üç defadır. Gece ise on iki saate kadar uyuyabilirler. Uyku aralıklarının bir buçuk iki saat olduğu gözlenir. Beşinci ayın sonrasında bebeğinize bir uyku arkadaşı verebilirsiniz. Oyuncak ayı veya benzeri bir oyuncağı, yalnızca uyku saatlerinde bebeğinize verebilir, uyandıktan sonra da yatakta bırakabilirsiniz. Bu çocuğunuzun uykuya dalmasını kolaylaştıracaktır.

Beş Aylıkken Ek Gıdaya Geçilir Mi?

Bebeklerin ilk altı ay süresince ek gıdaya geçmemesi ve yalnızca anne sütü ile beslenmesi tavsiye edilir. Bebekler bu ilk altı aylık dönemde su da dahil olmak üzere hiçbir gıda takviyesine gereksinim duyulmaz. Fakat, annenin sütü yetersizse bebeğin gelişim sürecinin sağlıklı biçimde devam ettirilebilmesi için doktorun önerisiyle mama takviyesi yapılabilir. Fakat çocuk doktorunuz tavsiye etmediği sürece katı gıdalara geçilmemesi gerekir.

Beşinci Ayda Gece Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Bu dönemde bebekler geceleri iki defa beslenmelidir. Gece saatlerinde bebeğin ihtiyacına göre beslenmeyi arttırıp arttırmayacağınıza, hekiminize danışarak karar vermeniz gerekir.

Beş Aylık Bebekler İçin Hangi Oyuncaklar Uygundur?

Diş Kaşıyıcısı

Beş aylık bebeklerin önemli bir bölümü, dişi çıkarmaya başlar. Bebekler diş çıkardıkları dönemde bazı sorunlarla karşılaşırlar ve bununla başa çıkarken en önemli yardımcıları diş kaşıyıcılardır. Diş kaşıyıcıya karar verirken yumuşak olmasına, diş etlerini tahriş etmeyecek olmasına, üretilirken doğal ve organik malzemeler tercih edilmesine özen gösterebilirsiniz. Bilhassa sertifikalı diş kaşıyıcıları tercih etmeniz, bebeğinizin sağlığı açısından faydalı olacaktır.

Çıngırak

Sıfır ila altı aylık bebekler için klasik oyuncaklardan biri de çıngıraklardır. Çıngırak, kökeni yüzyıllar öncesine dayanan ve hemen her toplumda kullanılan bir oyuncaktır. Bebekler için hem eğlenceli, hem dikkat çekici hem de faydalı bir oyuncak olan çıngıraklar, bebeklerin kavrama refleksini büyük oranda geliştirir. Ayrıca salladıkları zaman ses çıkardığı için bebeklerde neden sonuç ilişkisinin anlaşılmasına fayda sağlar.

Yumuşak Toplar

Beş aylık bebekler objeleri hem tek elleriyle hem de iki elleriyle tutabilirler. Objeleri bir elinden diğer eline geçirebilir. Bu yetenekler, yumuşak ve çıngıraklı topları beş aylık bebekler için ideal bir oyuncak haline getiriyor. Yumuşak toplar, bebeğinizin özellikle motor gelişimini büyük oranda desteklemektedir.

Bultak Küpleri

Ellerini son derece aktif şekilde kullanan beş aylık bebeklerin reflekslerinin gelişiminde farklı materyallerle ilgilenmek etili olmaktadır. Zeka gelişimini destekleyen oyuncaklar bu dönemde çocuklara verilmelidir. Minik geometrik şekillerden oluşan oyuncaklar bebeklerde hem ince hem de kaba motor gelişimini destekler. Geometrik şekillerin yanı sıra renkleri de öğrenmesini kolaylaştıracak bultak küpleri beş aylık bebekler için ideal bir oyuncaktır.

Kırılmayan Ayna

Bu aşamada bebekler henüz aynada gördükleri görüntünün kendilerine ait olduğunu anlayamazlar. Ancak yine de gördükleri yansımalardan etkilenirler. Kırılmayan bir ayna ile bebeğinizin kendisini keşfetmesini ve eğlenmesini sağlayabilirsiniz.

Oyun Halısı

Beş aylık bebekler artık iyiden iyiye ara renk tonlarını ve parlak renkleri ayırt etmeye başlarlar. Bu süreçte bebeklerin ilgisini renkli ve ses çıkartan oyuncaklar bir hayli çekmektedir. Bunun dışında bebekler yakalama refleksini bilinçli şekilde göstermeye başlarlar. Oyun halısı veya aktivite masası gibi oyuncaklar, beş aylık bebeklerin birçok becerisini geliştirmesine yardımcı olur.

Yumuşak Blok Seti

Kumaşla kaplanmış, farklı dokuları bulunan ve sallandığı zaman ses çıkartabilen yumuşak bloklarla oynamak, beş aylık bebeğinizin hem duyusal hem de görsel gelişimine katkı sağlayacaktır.

Diğer Uzmanlık Alanları