6 Aylık Bebek Gelişimi

Yazı İçeriği

Bebeklerin gelişimi fiziksel ve bilişsel olarak ilerler. Altı aylık bebekler giderek sosyalleşmeye başlarlar ve çevreye duydukları ilgide gözle görülür bir artış yaşanır. Bebeğin memeyi reddetmesi en yoğun şekilde bu dönemde ortaya çıkar. Bebekler altıncı aylarında kendi vücutlarını inceleme, farklı sesler çıkarma ve vücutlarının farklı noktalarına dokunma eğilimindedirler. Altı aylık bebeğinizin sosyal gelişimine katkı sağlamak için ona şarkı söyleyebilir, onunla oyun oynayabilir ve çeşitli aktiviteler gerçekleştirebilirsiniz. Bugüne kadar yalnızca anne sütü ile beslenen çocuklar altıncı ay itibariyle ek gıdaya geçmeye başlarlar. Bu dönemde bebeğin alerjik reaksiyon gösterme riskine karşı ek gıdaların tek tek denenerek verilmesinde fayda vardır. Aileler ek gıdaların çocuğu doyurmak için değil damak tadının yavaş yavaş oluşması için olduğunu hatırlamalıdır. Bu dönemde bebeğe zorla yemek yedirilmesi son derece yanlıştır. Adana’da hastalarına hizmet veren Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doktor Songül Uzgelir, bebeklerde altıncı ay gelişimini sizler için anlattı.

Altı Aylık Bebekler Neler Yapabilir? Altı Aylık Bebeklerin Zihinsel Gelişimi Nasıldır?

Altı aylık bebeklerin gelişimi fiziksel ve bilişsel olarak iki ana başlık altında değerlendirilir. İkinci aydan itibaren bebeklerde sosyal gülümseme meydana gelir. Bu dönemden sonra kurulan göz teması aile ve çocuğun ilişkisinin gelişmesini sağlar. Zamanla aile ve bebek arasında karşılıklı güven ve sevgi bağı gelişir. Dördüncü aydan sonra bebeğin büyüme hızı günde ortalama 15-20 gram seviyelerine düşer. Altı aylık olan bebekler destekli ya da herhangi bir desteğe ihtiyaç duymadan oturabilirler. Nesneleri elden ele geçirebilir tek heceli sesler çıkartabilir ve gece uykularından sık sık uyanabilirler.

Bilişsel gelişimde de hızla yol alan bebekler altıncı ay itibariyle sosyal olarak kendi kozalarından çıkarlar ve daha geniş bir dünyaya açılırlar. Beslendikleri esnada yalnızca anneye odaklanmazlar. Dikkatleri son derece kolay şekilde dağılır. Emerken etraflarına bakabilirler. Bebekler bu dönemde daha dışa dönüktürler. Bu dışa dönük davranışlar aile tarafından reddedilme olarak algılanmamalıdır. Bu sadece bebeğin içerisinde yaşadığı dünyaya dair ilgi geliştirdiğini gösterir. Kendi vücutlarını da daha detaylı şekilde inceleyen altı aylık bebekler organlarına dokunmak isterler. Tüm bunlar bebeğin kişiliğini oluşturma sürecinin başlangıcıdır. Özellikle davranış temelli oyunlar bebeğin duygularını açığa çıkarma yeteneklerinin gelişmesine yardımcı olur.

Altı Aylık Bebeğin Kilosu Ne Kadar Olmalıdır?

Altı aylık bebekler günde ortalama 20 gram kadar ağırlık kazanırlar. Beşinci ve altıncı ay itibariyle bebeklerin doğum sırasındaki ağırlığının yaklaşık iki katına ulaşması beklenir.

Altı Aylık Bebeklerin Boyu Kaç Santimetre Olmalıdır?

Altı aylık bebeklerin boy ve kiloları cinsiyete göre değerlendirilmektedir. Kız bebeklerin altıncı ayda 61-71 cm uzunluğa ulaşması beklenirken erkeklerde 62-73 cm uzunluk normal olarak kabul edilmektedir.

Altı Aylık Bebeklerin Baş Çevresi Kaç Santimetre Olmalıdır?

Altı aylık kız bebeklerde baş çevresinin 40-45 cm arasında olması beklenir. Erkek çocuklarda ise 41-47 cm baş çevresi normal olarak kabul edilir. Eğer normalde olması gerekenden daha küçük baş çevresi varsa bu durum tıp literatüründe mikrosefali olarak isimlendirilir. Eğer bebeğin baş çevresi normalde olması gerekenden büyükse bu durumda marosefali olarak tanımlanır. Bu her iki durum da mutlaka değerlendirilmeli ve olası yapısal durumlar dışlanmalıdır. Mikrosefali durumunun en yaygın nedeni doğum sırasında bebeğin yeterince oksijen alamamasıdır. Alkol kullanımı, radyasyon maruziyeti, veya genetik hastalıklar da mikrosefaliye yol açabilmektedir. Makrosefalide ise metabolik hastalıklar veya kemik hastalıkları rol oynayabilmektedir.

Altı Aylık Bebekler Hangi Hareketleri Yapabilir?

Altı aylık bebekler başlarını dik tutma becerisine sahiptirler. Başlarını ve göğüslerini kaldırabilmektedirler. Nesnelere uzanabilir ve onları kavrayabilirler. Ayakları yere basabilir.

Altı Aylık Bebeklere Ek Gıda Verilir Mi? Ek Gıdaya Başlandığında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Altıncı ay, anne sütü ile birlikte ek gıda uygulamasının da başladığı dönemdir. Bu dönemde bebeğin alerjik reaksiyon gösterme riski gözetilerek gıdalar bebeğe tek tek denetilmelidir. Ek gıdalara az miktarda başlanmalı ve zaman içerisinde yavaş şekilde arttırılmalıdır. Unutmayın ek gıdaların amacı bebeğin karnını doyurmak değildir. Burada öncelikli hedef, bebeğin damak tadının gelişmesini sağlamaktır. İlk aşamada bebeğin kabul etmek istemediği gıdalarda ısrarcı olunmamalı ancak bir süre sonra tekrar denenmelidir. Bebekler yeni bir tada ortalama 8-10 denemede alışırlar. Ek gıdaya başlanılan dönemde yiyecekler bebeğe pütürlü kıvamda sunulmalıdır.

Aileler bu dönemde bebeklerinin aç kalacağı korkusuna kapılmamalı ve onu fazlaca beslemeye çalışmamalıdırlar. Aksi takdirde ilerleyen yıllarda obezite şikayeti ortaya çıkabilir. Öğünlerin zamanlaması da birbirine denk olmalıdır. Her gün aynı saatte beslenmek önemlidir. Bebeğin yemeği ailesi ile birlikte yemesinde fayda vardır. Bebeğe şekerli veya tuzlu yiyecekler verilmemelidir. Unutmamak gerekir ki bebekler her şeyi olduğu gibi beslenmeyi de taklit ederek öğrenirler.

Bebeğin fazlaca acıkması ve sinirlenmesi doğru olmadığı gibi bebeği zorla beslemek de doğru değildir. Günümüzde bebekler teknolojik ve görsel cihazlarla çok daha erken tanışıyorlar. Bunun herhangi bir yeme bozukluğuna yol açmaması için yemek yediği sırada bebeğin tv, tablet veya telefon karşılında yemek yememesi gerekir. Bebeğin iki öğünü arasında minimum iki saat boşluk bırakılmalıdır.

Altı Aylık Bebekler Ne Kadar Emer?

Altı aylık bebekler genellikle ortalama 4-5 saatte bir emzirilirler.

Altı Aylık Bebekle Nasıl Oynanır?

Bebeğin empati duygusunun gelişebilmesi için anne bebeğin çıkardığı sesleri veya yüz ifadelerini taklit edebilir. Bebeğin yatağının çevresine hareketli oyuncaklar asılabilir. Bebeğe şarkı söylemek, kitap okumak veya hareket etmesini sağlamak faydalı olacaktır.

Altı Aylık Bebek Gece Uyandırılıp Beslenmeli Midir?

Hayır. Bebeğinizi uyandırarak beslemeniz doğru değildir. Ancak çocuk kendiliğinden uyanıp beslenmek isterse beslenmelidir.

Altı Aylık Bebekler Anne Ve Babasını Tanıyabilir Mi?

Altı aylık bebeklerin görme yetisi de bir hayli gelişir. Parlak ve renkli objeleri algılamak ve tutmaya çalışmak gibi davranışlar gösterirler. Çevresine çok daha fazla ilgi duyarlar. Anne babalarını da bariz şekilde tanıyabilirler.

Altı Aylık Bebek Aşıları Nelerdir?

Türkiye’de çocuklara uygulanan rutin ulusal aşı takvimine bakıldığında altı aylık bebeklere uygulanması gereken aşılar şunlardır:

Altı Aylık Bebekler Yüzüstü Yatırılabilir Mi?

Bebekleri herhangi bir yaşamsal risk yaşamamaları için yüzüstü yatırmamak gerekir.

Altı Aylık Bebekler Günde Kaç Saat Uyumalıdır?

Yaşamlarının altıncı ayında bebeklerin ortalama 14 saat süresince uyumaları gerekir.

Altı Aylık Bebekler Emekleyebilir Mi veya Adım Atabilir Mi?

Bebeklerde emekleme davranışı sekizinci aydan sonra beklenir. Fakat her çocuğun gelişimi farklı olduğu için bazı çocuklar daha erken emekleyebilirler. Bir çocuğun emeklemesi motor gelişim basamağı sayılmaz. Altıncı ayda bebekleri kaldırdığımızda ayaklarını yere basabildiklerini görürüz. Eğer gövdesini desteklersek adım da atabilirler. Fakat bunları tek başlarına yapamazlar.

Diğer Uzmanlık Alanları