18 Aylık Bebek Gelişimi

Yazı İçeriği

On sekiz aylık bebekler artık çevrelerindeki yetişkinleri başarılı şekilde taklit edebilirler. Bununla birlikte artık kendilerine özgü davranışlar da sergileyebilirler. Çocuklar kendi yemeklerini yiyebilir ve bardaktan su içerler. Yetişkinlerin yediği hemen hemen tüm yiyecekleri 18 aylık çocuklar da yiyebilirler. Bu dönemde de bebeklerin ekran karşısında yemek yemesi doğru değildir. Bu dönemde yine kolay kelimeleri söyleyebilen bebekler, iki yaşına ulaştığında ortalama 50 kelimelik bir dağarcığa sahip olurlar. Adana’da hastalarına hizmet veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Songül Uzgelir, çocuklarda 18.ay gelişimine dair bilinmesi gerekenleri anlattı.

18 Aylık Bebeklerin Boyu, Kilosu ve Baş Çevresi Ne Kadar Olmalıdır?

Bebeğin fiziksel gelişimini gösteren en önemli parametreler boyu, kilosu ve baş çevresidir. Büyüme süreci bebeğin bireysel özelliklerine, beslenmesine, aktivite düzeyine ve genetik faktörlere göre şekillenir. Ülkemizde kullanılan büyüme eğrilerine göre on sekiz aylık bebeklerde kızlar için 81,5 cm, erkekler için ise 83 cm uzunluk ortalama kabul edilmektedir. On sekiz aylık bebeklerde vücut ağırlığının ise kızlar için ortalama 10,7 kg, erkekler için ise 11,5 kg olması beklenir. Kız bebeklerde baş çevresi ortalama 47,2 cm erkek bebeklerde 48,4 cm civarındadır. Unutmamak gerekir ki her çocuğun büyüme süreci kendisine özgüdür. Aileler bebeklerini başka çocuklarla kıyaslamaktan kaçınmalıdır. Asıl önemli olan çocuğun kendi büyüme eğrisinde, sağlıklı şekilde ilerlemeye devam etmesidir. Büyüme sürecinde bazı iniş çıkışların yaşanması son derece normaldir. Ancak belirgin düzeyde değişiklikler söz konusu ise bebeğiniz uzman bir çocuk doktoru tarafından değerlendirilmelidir.

18 Aylık Bebeklerin Zihinsel, Sosyal ve Hareket Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

On sekiz aylık bebekler çevresinde gördüğü yetişkin insanların davranışlarını taklit etmekten hoşlanırlar. Kişilere özgü davranışları sergilerler. Oyuncak bebeklerine yemek yedirebilir, saçlarını tarayabilir, uyutabilir. Yani ailesinin kendisi ile ilgilendiği gibi oyuncakları ile ilgilenirler. On sekiz aylık bebekler çatal ve kaşık kullanmayı öğrenmek için çaba sarf ederler. Bardaktan su içmeye başlarlar. Tek başlarına yürüyebilir hatta koşar adımlar atabilirler. Yardım almadan koltuklarına tırmanabilirler ve kendi başlarına inebilirler. Eline kalem verdiğinizde karalama şeklinde çizimler yapabilirler.

18 Aylık Bebeklerin Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Beslenme pratiğinde on sekiz aylık bebekler yetişkinlerin yediği hemen hemen tüm yiyecekleri yiyebilirler. Giderek daha katı gıda ağırlıklı beslenmeye başlarlar. Bu dönemde ailenin bebeği, fast-food yiyeceklerden ve paketli gıdalardan mümkün olduğunca uzak tutmalıdırlar. Beslenme düzeni günde üç ana öğün ve iki ara öğün şeklinde planlanmalıdır. Bebeğin beslenmesinde tahıl, sebze, protein ve meyvelerin yer alması, her şeyin dengeli şekilde tüketilmesi gerekir.

On sekizinci ayda çocukların büyüme hızı geçmiş aylara göre yavaşlar. Bu yüzden iştahlarında da azalma gözlenir. Bu süreçte bebekler yeni yiyecekleri denemekten korkabilirler. Eskiden çok sevdiği bazı yiyeceklerden sıkılabilirler. Bunun yanı sıra kendi kendisine yemekten hoşlanırlar. Bu yüzden çevresini ve üzerini kirletebilirler. Ailenin buna izin vermesi doğru olacaktır. Bebeğin sağlıklı şekilde yemek yeme davranışlarını geliştirebilmesi için bu durum gereklidir.

Ailenin çocuğuna rol model olması ve yemek saatlerinde sofraya birlikte oturmaları gerekir. Bebeğinize karşı sabır göstermeli ve kendi istediği kadar yemek yemesine izin verilmelidir. Bebeğin tablet, telefon veya tv karşısında yemek yemesi doğru değildir. Bebeğinize yemek konusunda ödül veya ceza uygulamayın. Çünkü bu davranışlar ilerleyen yıllarda bebeğin beslenmesinde bazı sorunlara neden olur. Eğer çocuk sofradan aç kalkarsa bir sonraki öğüne kadar herhangi bir şey yemesine izin verilmemelidir. Bebek bu dönemde yemek saatinin aileyle birlikte zaman geçirdiği eğlenceli bir etkinlik olduğunu öğrenmelidir. Bebek iki yaşına gelene kadar emzirmeye devam edilebilir.

18 Aylık Bebeğin Konuşma ve Dil Gelişimi Nasıldır?

Çocukların büyük çoğunluğu on sekizinci aylarında birkaç kelime söylerler. İki yaşına geldiklerinde ise yaklaşık 50 sözcükten oluşan bir kelime dağarcığına sahip olurlar. İki yaş itibariyle bebekler, kelimeleri bir araya getirerek kısa cümleler kurabilirler. İşitme becerisi ve zeka gelişimi normal çocuklar bile ikinci yıllarında çok konuşmayabilirler. Her çocuk kendisine özgü bir gelişim gösterir. Çocuklar bu dönemde tek basamaklı basit komutları algılayabilirler. Kendilerine sorduğunuz kişi ve nesneleri gösterebilirler. Söylenenleri tekrar edebilir, ona söylenenleri büyük oranda anlayabilirler. On sekiz aylık bebekler çok hızlı bir öğrenme süreci içerisine girer. Nesnelere kendilerince isim takabilirler.

On Sekiz Aylık Bebekler Hangi Oyunları Oynayabilir? Onlar İçin En Uygun Oyuncaklar Nelerdir?

Çocuklar bu dönemde son derece hareketli, heyecanlı ve meraklıdırlar. Bu yüzden saklambaç, zıplama ve kovalamaca gibi oyunlar oynamaktan keyif alırlar. Örneğin evdeki bir eşyayı saklayıp sonrasında çocuğunuzla birlikte onu arayabilirsiniz. Yürüyüş yapabilir ve parkta zaman geçirebilirsiniz. Oyun hamurları ve yapbozlar bebeğinizin bilişsel gelişimine destek olur. Yapı ve inşa oyunları, bul-tak oyunları ve aktivite masaları bebeğinizin zaman geçirmesi için caziptir. Bu dönemde montesori etkinlikleri ve kalem kağıtla zaman geçirmek bebeğiniz için faydalı olabilir.

18 Aylık Bebeklerin Güvenliği İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

On sekiz aylık dönemde çok meraklı olan çocuklar etraflarında gördükleri her şeyi ağzına götürebilir. Bu yüzden bebeğin güvenliği için kimyasal maddelerini, temizlik malzemelerini ve ilaçları onun ulaşamayacağı kilitli dolaplarda saklamakta fayda vardır. Çocuğun mutfakta yalnız kalmamasına özen gösterin. Keskin cisimleri bebeğin ulaşamayacağı yerlerde saklayın. Çocuğunuzun banyoda yalnız kalmasına izin vermeyin. Banyo yaptıracağınız zaman suyun sıcaklığını kontrol edin. Balkon kapısının ve sokak kapısının kilitli tutulması, pencerelerde güvenlik kilidi olması önemlidir.

18 Aylık Bebeklerde İki Yaş Sendromu Belirtileri Gözlenir Mi?

İki yaş sendromuna dair belirtiler 18inci ay ila 30uncu ayda başlangıç gösterir. Bu belirtiler üç yaşın sonuna kadar devam edebilir.

18 Aylık Bebeğin Uyku Rutini Nasıl Olmalıdır?

Bu yaş grubundaki çocukların gün içerisinde toplam 11 ila 14 saat kadar uyuması beklenir. Bu uykunun 1-3 saati gündüz uykusudur. Gündüz bir kez uyurlar. Bebeğiniz öğleden sonraki saatlerde uyumak isteyebilir. Ebeveyn olarak bebeğinizin düzenli bir uyku uyumasını ve benzer saatlerde uykuya dalmasını sağlamanız gerekir. Banyo yaptıracağınız zaman uyku saati öncesini seçerseniz bebeğinizin rahatlamasına katkı sağlamış olursunuz.

18 Aylık Bebekler İçin Hangi Kitaplar Daha Uygundur?

Bebeğinize bol bol kitap okumayı bu dönemde de sürdürmeniz gerekir. Bebeğin el hakimiyeti arttığı için kolay kolay yırtamayacağı, zarar vermeyeceği kitapları tercih edebilirsiniz. Çocuğun birçok duyusuna aynı anda hitap eden renkli, dokulu ve sesli kitaplar onun ilgisini çekecektir. On sekiz aylık bebekler henüz soyut düşünemez ve soyut kavramları algılayamazlar. Ona kitap okurken farklı karakterleri farklı seslerle tonlarsanız ilgisini arttırabilirsiniz.

On Sekiz Aylık Bebeklere Hangi Aşılar Uygulanır?

Sağlık Bakanlığının takip ettiği aşı takvimine göre on sekizinci ayına gelen bebeklere Hepatit A, Çocuk Felci Aşısı, Beşli Karma Aşı gibi aşılar uygulanmalıdır. Henüz bakanlığın takviminde yer almasa da bu dönemde Meningokok aşısı, doktorunuza danışarak uygulanabilir.

Diğer Uzmanlık Alanları