Çocuklar iki yaşını doldurduğunda hızla büyümeyi sürdürürler. Bununla birlikte öğrenmeleri, konuşmaları, hareketleri, davranışları ve oyunlarında da dönüm noktaları yaşarlar. Çocuklar yaşamlarının ikinci yılında yürümeye başlar ve daha hareketli olurlar. Kendi bedenlerine ve çevrelerine dair farkındalıkları da bir hayli gelişmiştir. Bu dönemde çocuklar yeni insanlar ve nesnelere karşı bir keşif arzusundadırlar. Adana’da hastalarına hizmet veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Songül Uzgelir, çocuklarda 24.ay gelişimine dair merak edilenleri sizler için anlattı.
Çocuğunuzun yeni yeni yürümeye başladığı dönemde gösterdiği gelişim, gelecek yıllardaki başarısı için de büyük önem taşır. Her çocuk, hareketlerini bireysel deneyimleriyle öğrenirler. Bebeğin bedeninde yaşanan gelişimsel gecikmeler bazı zorluklara neden olabileceği gibi ailenin de endişeye kapılmasına yol açabilir. Çocuğun yaşamının ikinci yılında ulaşması gereken fiziksel ve zihinsel gelişimi bilmek, ailenin çocuğa karşı doğru şekilde yaklaşımı açısından önemlidir.
İki yaşını dolduran bebeklerde ön kesici dişler, birinci azı dişleri, köpek dişleri ve yan kesici dişler çıkmış olur. 24 aylık bebeklerin ağzında ortalama 16 adet diş bulunur. İkinci azı dişleri bu dönemde ortaya çıkabilirken bazen de 25-33. aylar arasında da meydana gelebilir.
Kişisel gelişim dönemlerinde farklılıklar olabileceğini vurgulamıştık. Ancak yine de bazı genel gelişim evrelerinden söz edilebilir. Örneğin iki yaşını doldurmuş bebeklerin ardık şişeden bardağa su doldurması, ayakkabılarını giyip çıkarabilmesi, top fırlatabilmesi, montlarını çıkartabilmesi veya büyük düğmeleri açabilmesi bizleri şaşırtmaz. Bunun haricinde iki yaşındaki bebeklerde oluşmasını beklediğimiz diğer motor beceriler şu şekildedir:
İki yaşını dolduran bebeklerin sahip olduğu dikkat süresi de geçmiş aylara göre çok daha uzamıştır. Arık iki yaşındaki bebeklerde hedefe yönelik eylemler yoğun şekilde gözlenmeye başlar. Bebeğin dikkati, hafızası, problem çözme yeteneği, algısı ve benzer becerileri hızla gelişmeye devam eder. İki yaş itibariyle bebeklerin kazanmaya başladığı bilişsel beceriler şu şekildedir:
İki yaşını tamamlayan çocuklarda dil gelişimi ve konuşma yeteneği de hızla ilerlemeyi sürdürür. Bebekler 24. aydan sonra artık konuşmaları çok daha iyi anlar ve size karşılık verebilecek düzeye gelirler.
24 aylık bebekler bütün besin gruplarından yeterince ve dengeli şekilde almalıdırlar. İki yaşını tamamlamış bebeklerde eğer herhangi bir alerji veya başka bir sağlık sorunu bulunmuyorsa, istedikleri her yiyeceği yiyebilirler. Dünya Sağlık Örgütü bebeklerin 24.aya kadar anne sütüne devam etmesini önermektedir. Ancak iki yaşını doldurduktan sonra anne sütüne devam edip etmemek, anne ve bebeğin kararına bırakılmaktadır.
Bebeğinizin iki yaş itibariyle sebze, tahıl, meyve, et, kuru baklagiller, süt ürünleri gibi besin gruplarından yeterince ve dengeli şekilde tüketmesi gerekir. Bebekler bu süreçte kalsiyuma da gereksinim duyar. Kalsiyum bakımından zengin gıdalar, fındık, pekmez, kuru baklagiller, peynir v.b yiyeceklerdir.
Bebekler bu süreçte kemik gelişimlerini sağlıklı şekilde sürdürebilmek için D vitaminine ihtiyaç duyarlar. D vitamini için ise tek kaynağımız güneş ışınlarıdır. Güneş ışınlarının yetersiz olduğu mevsimlerde çocuk doktorunuza danışarak çocuğunuz için D vitamini takviyelerine başvurabilirsiniz.
Çocuğunuzu sağlıksız atıştırmalıklardan mümkün olduğunca sakınmanız ve korumanız gerekir. Unutmayın ki bebekler tadını bilmedikleri şeyi özlemezler. Bebeğinizin çikolata, kızartma veya rafine şeker gibi gıdalarla olabildiğince tanışmamasına gayret etmeniz gerekir.
Bebeklerin bağımsızlığını kazanmaya çalıştığı bu dönemde size karşı gelmesi, ona sunduğunuz bazı yiyecekleri reddetmesi normaldir. Bu hassas süreçte bebeğinizi anlayışla karşılamaya ve bu süreci atlatmaya çalışmalısınız.
24 aylık bebekler, artık eskiye kıyasla çok daha az uyumaya başlarlar. Uyku düzeninde bazı büyük değişiklikler yaşanır. Bebeklerin bu dönemde 10-11 saat süresince gece uykusuna ihtiyacı vardır. Aynı şekilde gündüz saatlerinde ise ortalama 1-2 saatlik bir uyku uyumaları gerekir.
Bununla birlikte;
18-24 ay arası dönemdeki çocukların ortalama yüzde 15’lik bölümünde geç konuşma durumu gözlenebilir. İki yaşını doldurmuş bebeklerin konuşamamasında birkaç faktör etkili olabilmektedir. Kimi zaman içe dönüklük veya utangaçlık gibi durumlar, bebeğin konuşmaktan imtina etmesine enden olabilir. Bu gibi durumlarda uzman doktorun takibi ve yönlendirmesi bebeğin konuşma becerisinin gelişmesi için büyük önem taşır.
Copyright © 2025 Uzm. Dr. Songül Uzgelir. Tüm Hakları Saklıdır.
sahnemedya