Dokuz aylık bebeklerin merak ve ilgi düzeylerinde belirgin bir artış gözlenir. Kaslarını çok daha iyi kontrol eden dokuz aylık bebekler artık eşyalara tutunup, onlardan destek alarak ayakta durabilirler. Nesneleri elleriyle kavramaktan öteye geçerek onları taşıyabilirler. Bilinçli şekilde anne, baba gibi kelimeleri söyleyebilirler. Bu aşamadan itibaren bebekler karşısındaki kişinin üzgün veya sevinçli olduğunu anlayıp buna göre davranabilirler. Dokuzuncu ay itibariyle bebekler emekleyebilir, sürünebilir ve yuvarlanabilir. Motor gelişimleri ilerleyen bu beklere hem keyif alabilecekleri hem de öğrenme süreçlerini destekleyecek oyuncaklar verilmelidir. Adana’da hastalarına hizmet veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Songül Uzgelir bebeklerin dokuzuncu ay gelişimi hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.
Bebekler dokuzuncu aylarına geldiğinde artık etraflarındaki eşyalara tutunup destek alarak ayakta durabilmektedir. Hatta adım atarak yürümeyi denerler. Bebeğinizin elinden tuttuğunuzda sizinle birlikte yürümeye çalışırlar. Dokuzuncu ay, bebeklerde ince motor becerilerinin gelişmeye başladığı dönemdir. Bu süreçte bebekler tabaktaki yiyecek parçalarını elleriyle tutabilirler.
Bebeklerin ilk bir yılında normalden zayıf mı yoksa kilolu mu olduğuna, bir önceki ayda sahip olduğu ağırlığa bakarak karar verilir. 9 aylık kız bebeklerde ağırlık ortalama 6,5 ila 10,5 kilogram civarındadır. Erkek bebeklerin ise 6,5 ila 11,5 kilogram arasında bir ağırlığa sahip olması beklenir. Yine bu süreçte kız bebeklerinin 60-76 santimetre bir uzunluğa erişmesi beklenirken erkeklerde 64-77 santimetre bir uzunluk normal kabul etmektedir. Fakat unutmamak gerekir ki her bebeğin gelişim süreci birbirinden farklıdır.
Bebekler yaşamlarının dokuzuncu ayına ulaştığında sanılanın aksine henüz yürüyemezler. Fakat dokuz aylık bebekler bağımsız şekilde ayağa kalkabilir ve dik durabilirler. Hatta destek almasalar bile kendi başlarına ayakta durabilme yeteneğine sahiptirler. Adım atabilirler ve eşyalara tutunarak kendi başlarına ayağa kalkabilmektedirler.
Bebekler dokuz aylık olduklarında taklit oyunları, iç içe geçen kap oyunları, sesli oyuncaklar, bul tak oyuncakları, parmak kuklar, hayvan figürleri ve benzeri oyunlar oynamaktan keyif alırlar. Bebekler bu süreçte ince motor becerilerini geliştirirler. Yere düşen objeleri parmakları ile yerden alabilirler. Emekleyebilir, yuvarlanabilir ve sürünebilirler. Bu dönemde renkli toplarla oynamaktan mutlu olurlar.
Bebekler dokuz aylık olduklarında gece uyku süreleri ortalama 8-10 saat civarındadır. Gün içerisinde iki üç kez kısa süreli bir, iki saatlik uyku uyuyabilirler. Bu dönemde bebekler diş çıkardıkları ve büyüme atakları yaşadıkları için geceleri uykuları sık sık bölünür. Ailenin dokuzuncu ayda bebeğin uyku düzenini sağlamak için çaba sarf etmesi gerekir.
Bebekler dokuzuncu aylarına girdiğinde artık geceleri beslenme için uyanmayabilirler. Kimi zaman da üç saatte bir emmek veya mama yemek için uyanabilirler. Bebeklerin üç saatte bir beslenmek istemeleri normal kabul edilir. Hastalık dönemlerinde veya diş çıkarma sürecinde bebeğin gece uykudan uyanma sıklığı artabilmektedir. Kimi durumlarda bebekler huzursuz olduklarını belli edebilir veya çığlık atarak uyanabilirler. Bal dışında farklı gıdaları üç gün kuralına dikkat ederek bebeğinize tattırabilirsiniz.
Dokuzuncu ayda bebekler baba, anne, dede veya nene gibi kelimeleri sıkça tekrarlarlar. Nadiren de olsa anlamlı sözcükler söyleyebilirler. Anne ve baba kelimelerini bilinçli şekilde telaffuz ederler. Bebeğinize seslendiğinizde bunu kolaylıkla fark edebilirler. Bazı olguları anlatmaya çalışsalar bile henüz bunu başaramazlar. Bebekler dokuzuncu aylarında karşılarındaki insanların duygularını fark edebilirler. Dokuz aylık bebeğiniz, ona söylediğiniz bir çok şeyi anlayacaktır. Bu yüzden onunla sürekli konuşmalı ve dil becerilerini geliştirmelisiniz. Hatta bu dönemde nesnelerin isimleri çocuğa öğretilebilmektedir.
Copyright © 2025 Uzm. Dr. Songül Uzgelir. Tüm Hakları Saklıdır.
sahnemedya