3 Aylık Bebek Gelişimi

Yazı İçeriği

Bebeklerin üç aylık olması ile birlikte ebeveynlik deneyimi de daha keyifli bir hal alır. Bu dönemde bebek fiziksel ve zihinsel gelişimini büyük bir hızla devam ettirir. Ellerinden tuttuğunuzda dik bir şekilde durabilir ve işitme duyusu da önceki aylarla kıyaslandığında çok daha gelişkin bir hal alır. Doğumdan sonraki üçüncü ayda bebek sevdiği ve tanıdığı sesleri duyduğunda heyecanlanır ve tepki verir. Aynı zamanda kendisi için yabancı olan, tanımadığı seslere karşı da ilgi ve merak gösterir. Görme duyusu her geçen gün daha iyiye giden üç aylık bebekler artık uzak ve yakın mesafede bulunan nesneleri zıt renkli olmasalar bile algılayabilirler. İkinci ay itibari ile mama ve anne sütünü ayırt edebilecek hale gelen tat alma duyusu da bir adım ilerler. Hatta koku alma duyusundaki gelişmeden dolayı, kokusunu sevmediği mamaları reddedebilir. Bununla birlikte hoşlanmadıkları kokulardan dolayı kendilerini huzursuz hissedebilirler. Üç aylık bebekler normalde üç saatte bir emzirilse de iştah faktöründen dolayı daha sık beslenme isteğinde bulunabilirler. Anne sütü yeterli gelmezse dahi doktora danışmadan mama veya ek gıda uygulamasına geçmemek gerekir. Bu konuda adımlarınızı çocuk doktorunuza danışarak atmanız beklenir. Üçüncü ayda henüz uyku düzeni tam olarak oturmuş değildir. Ancak yine de gündüzleri daha aktif ve uyanık geçirirler. Gece uykuları daha uzun sürer. Üç aylık bebekler etraflarında algıladıkları hemen her şeye dokunmak isterler. Özellikle dokunulduğunda ses çıkartan oyuncaklar bu dönem çocukların en çok ilgisini çeken nesneler olabilir. Sosyal gelişim ise gülümsemeye karşı bilinçli karşılık verme, göz teması kurma ve anne babanın yüzüne dokunma isteği şeklinde kendisini gösterir. Adana’da hastalarına hizmet veren uzman çocuk doktoru Songül Uzgelir bebeklerde üçüncü ay gelişimi hakkında bilinmesi gerekenleri paylaştı.

3 Aylık Bebek Gelişimi

Yaşamın üçüncü ayında bebek hızlı şekilde kavrama, tutma ve dokunma becerileri kazanır. Bu dönemde oyuncaklarını tutup sallama gibi davranışlar sergilerler. Özellikle anne ve babalarının yüzlerine dokunmayı, onları incelemeyi ve tanımayı severler. Üç aylık bir bebeğin elini tuttuğunuzda kısa süreliğine dik durabilir. Gelişen el becerileri ile birlikte çok daha fazla objeye dokunmak isterler. Nesneleri ve ellerini ağızlarına götürme eğilimi etraflarındaki dünyayı daha iyi tanıma arzusundan kaynaklanır. Bu aşamada ailelerin bebeğin hijyenine ve yutmaları muhtemel küçük nesnelere karşı daha özenli ve dikkatli olmaları gerekir. Görme duyusundaki gelişim ve dokunma eğilimi birbirini tetikler. Artık üçüncü ay itibariyle bebeğin gözleri hemen hemen tüm renkleri ve şekilleri algılayabilecek düzeye erişir. Değişik mesafelerdeki objelere dokunabilirler. İşitme becerilerindeki gelişim de aynı zamanda dil becerileri üzerinde olumlu etki gösterir. Üçüncü ayın tamamlanmasına yakın artık bebekler içerisinde sessiz harflerin yer aldığı sesler çıkartabilmektedir. Çocuğun halinden memnun olup olmadığını mimiklerine bakarak anlayabilir hale gelirsiniz. Bu durum artık bebeğin duygusal gelişiminin de ilerlediğini anlatır. Üç aylık bebekler hangi durumlarda kendilerini nasıl hissettiklerini anlayabilmeye başlarlar. Bu dönemde artık bebeğin gündüz uyku süresi üç ila dört saate kadar düşerken gece uyku süresi artmaya başlar. Bebeğin gece ve gündüz arasındaki farkı idrak edebilmesi için, gündüz uykusu sırasında odayı karartmamak gerekir.

Üç Aylık Bebek Gelişim Tablosu

Bebeğin fiziksel gelişimini değerlendirmemizi sağlayan gelişim tablosuna göre üç aylık kız bebeklerin 4400-7200 gram ağırlığında 55-65 cm uzunluğunda olması beklenmektedir. Erkek bebeklerde ise 56-66 cm uzunluk ile 4750-7500 gram ağırlık normal kabul edilmektedir. Ama değerlendirme çocuğun doğum kilosu ve doğum boyuna, beslenme şekline göre değişmektedir. Üçüncü aydan itibaren günlük 15-20 gram alabilirler. Haftada 150-200 gram, aylık ise 600-1000 gram arası kilo alabilirler. Baş çevresi kız bebeklerde ortalama 39,5 cm, erkek bebeklerde ise ortalama 40,5 cm kadar olabilmektedir. Üç aylık bebeklerin rutin kontrollerinde çocuk doktoru, bebeğin baş çevresini, uzunluk ve ağırlık değerlerini gelişim tablosuna göre değerlendirir. Gelişim ivmesini kayıt altına alır.

Üç Aylık Bebeklerde Zihinsel Gelişim

Üçüncü ayda bebeklerin zihinsel gelişimi oldukça hızlı bir şekilde devam eder. Yaşamın üçüncü ayında bebekler sadece ellerini değil vücutlarının tamamını bilinçli şekilde hareket ettirebilmektedir. Bir ses duyduklarında başlarını sesin geldiği yöne doğru çevirirler. Motor beceriler de hızla gelişir. Kavrama, tutma ve objelere doğru uzanma eğilimi gözlenir. Üç aylık bebekler yaşadıkları anları ve deneyimleri depolamaya başlarlar. Ağladıklarında veya güldüklerinde ailelerinin kendilerine nasıl yaklaşacağına dair farkındalık kazanırlar. Bu dönemde zihinsel gelişimi desteklemek için aileler müzik aleti çalabilir veya nesnelere vurarak ses çıkartabilirler. Bebekle sürekli olarak konuşursanız veya ona şarkı söylerseniz dil becerilerinin gelişmesine yardımcı olabilirsiniz.

Üç Aylık Bebeklerde Sosyal Gelişim ve Beceriler

Üçüncü ayda bebeğin sosyal becerileri de gelişmeye devam eder. Bebeklerin kullanabildiği ses ve mimiklerin sayısı bir hayli artar. Bebekler ses çıkartarak iletişim kurmaya çalışırlar. Kendisi ile ilgilenilmediğinde ses çıkartarak ilgi isteyebilirler. Artık anne ve babalar bebekleri tarafından son derece iyi tanınmaya başlarlar. Yabancılara karşı bir korku duygusu gözlenmez. Aksine bebek herkese karşı gülümseyebilir. Ağlamak da bu dönemde bebeğin ilgi ve dikkat çekmek için yaptığı bilinçli bir davranış haline gelir.

Üç Aylık Bebekler Neler Yapabilir?

Üçüncü ayda bebekler yaşamlarının ilk iki ayına kıyasla hem bedensel hem de fiziksel açıdan çok daha aktiftirler. Bebekler bu aşamada destek almadan başlarını dik tutabilmeye başlarlar. Yattıkları yerden başlarını 45 derece açı ile kaldırabilirler. Hatta koltuk altından desteklenirse adım atma hareketleri deneyerek ilk yürüme çabalarını gösterirler. Anne ve babalarının sesine tepki verebilirler. Objeleri sallayarak ve ellerini çırparak ses çıkartabilirler. Görme becerileri gelişir ve daha uzak mesafeleri görebilirler. Etrafı daha iyi görebilmeleri bebeğin kendisini daha güvende hissetmesini sağladığı için ağlama refleksi de daha az görülmeye başlar.

Üç Aylık Bebeklerin Sağlık Kontrolü Ne Zaman Yapılır?

İlk altı ayda her ay rutin şekilde bebeğinizi doktor kontrolüne götürmeniz gerekir. Bu kontroller sırasında bebeğin kilosu, boyu ve baş çevresi ile birlikte genel sağlık durumuna dair değerlendirmeler de yapılır. İkinci ayda başlanması gereken aşılara başlanamamışsa üçüncü ayda başlanabilir. İlk iki ay boyunca normal olan şaşılık veya göz kayması gibi durumlar bu süreçte kendiliğinden geçebilir. Eğer geçmezse çocuk doktorunuza danışmanız gerekir.

Diğer Uzmanlık Alanları