4 Aylık Bebek Gelişimi

Yazı İçeriği

Dördüncü ay itibariyle bebeğinizin kahkaha sesleri yükselmeye, kol ve bacak hareketleri artmaya başlar. Bu dönemde bebeğin bakım ve beslenmesi ile ilgili aileler araştırmalara başlar. Büyüme ve gelişim süreci ise hız kazanır. Örnek vermek gerekirse bebeğinize aldığınız kıyafetler bu dönemde onun üzerine olmamaya başlayabilir. Bebek artık anne ve babasının yüzünü tanır, onların dokunuşları ile rahatlar, sakinleşir. Unutmamak gerekir ki her bebek için gelişim süreçleri farklılık gösterir. Adana’da hastalarına hizmet veren Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doktor Songül Uzgelir, bebeklerde dördüncü ay gelişimini sizler için anlattı.

Dört Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

Daha önceki aylarla kıyaslandığında bebeğin yapabildiği hareketlerin sayısı bir hayli artar ve refleksleri büyük oranda gelişir. Bu gelişim aileleri şaşırtacak düzeydedir. Dört aylık bebekler dönme hareketi gösterebilir, mimiklere karşılık verir, göz teması kurar ve ismi ile çağrıldığında tepki verirler. Hatta mimiklerinize sesli şekilde kahkaha atarak yanıt verebilirler. Bu süreçte bebeklerin başlarını dik tutabildikleri süre de uzamaya başlar. Hatta bebeğinizi yere bıraktığınızda başını kaldırabilir. Ellerinden tutup bebeğinizi oturttuğunuz sırada artık bebek gövdesini, omuzlarını ve başını dik tutabilir.

Dört Aylık Bebeklerin Refleksleri Nasıl Olmalıdır?

Yenidoğan bebeklerde gözlemlediğimiz ilkel reflekslerin önemli bir bölümü, dördüncü ay itibariyle ortadan kaybolmaya başlar. Emme, kavrama, sıçrama, arama gibi refleksler büyük oranda azalır. Bu ilkel bebek reflekslerinin bazıları geçmişte kalırken bazıları da 6. aya kadar varlığını sürdürebilir. Bebeğin refleksleri, kas, motor ve iskelet gelişimine dair fikir verir. Bazı reflekslerin bebekten alınamaması ya da zayıf şekilde gözlenmesi bebeğin nöromotor bir geriliği olduğundan şüphelenmemize yol açar.

Dört Aylık Bebeklerin Dil Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

Dördüncü ayda bebeğiniz duyduğu seslere döner veya farklı sesler çıkartarak işittiklerine tepki gösterebilir. Bebeğin çıkarttığı sesler anlamlı olmasa bile iletişim kurma çabası gözlenmektedir. Sesin geldiği yöne doğru bebek gözleri ile takip yapabilmektedir. Çocuğun bu aşamada en çok dikkatini çeken şeyler ses çıkartan oyuncaklardır.

Dört Aylık Bebeğin Burun Temizliği Nasıl Yapılır?

Dört aylık bebeklerin burun temizliği yapılırken, deniz suyu damlaları ve serum fizyolojik kullanılabilir. Bebeğin burun aspiratörleri nazikçe çekilir. Bu dönemde asla bebeğin burun temizliği için sert ve tahriş edici bileşenler buruna sokulmamalıdır. Banyo yaptırırken ya da herhangi bir zaman yumuşak mendil veya pamuk kullanarak mukus kalıntıları temizlenebilir.

Dört Aylık Bebekler Kaç Kilo Ağırlığında Olmalıdır?

Her bebek, dördüncü ayına geldiğinde kendi doğum ağırlıklarına göre değerlendirilirler. Bebeklerin doğum ağırlıklarına uygun biçimde, yaşamlarının ilk üç ayında günlük ortalama 25-30 gram ağırlık kazanırlar. Sonrasında günlük kazanılan ağırlık 20-25 gram seviyelerine iner. Yani bir bebeğin ilk üç ayda ortalama 700-1000 gram ağırlık kazanması beklenir. Sonrasında ise 600-800 gram alması beklenecektir.

Dört Aylık Bebeklerin Boyu Ne Kadar Olmalıdır?

Bebeğin vücut ağırlığını değerlendirirken yaptığımız gibi boyunu da doğum sırasındaki boyuna göre değerlendirmek gerekir. Bebeğin boyu genetik özelliklerden dolayı farklılık gösterebilmektedir. Normal kabul edilecek bir boyda doğan (50-52 cm) bebeklerin dördüncü aylarına geldiklerinde ortalama 65 ila 68 cm uzunlukta olması beklenir.

Dört Aylık Bebekler Ne Sıklıkla Beslenmelidir?

Dört aylık bebekler aksi bir durum gerekmediği sürece iki saatte bir beslenmelidirler. Yani dört aylık bebekler gün içerisinde 7-8 defa beslenmelidirler. Bebeğin kendi kendine uyanıp emmek istemesi beslenmenin en doğal yoludur. Bu yüzden bebek her uyanıp emmek istediğinde emzirilmesi gerekir. Bebeğinizi kendiniz sık sık uyandırıp emzirmeye çalışmayın. Bebeğin ilk altı aylık döneminde anne sütü, besin değerleri açısından yeterince zengindir. Çocuk doktorları genellikle dört aylık bebeklere ek gıda verilmesini tavsiye etmez.

Dört Aylık Bebeklerin Uyku Düzeni Nasıl Olur?

Gündüz uykuları giderek kısalır ve gece uykularının süresi artmaya başlar. Bu dönemde bebeğin geceleri yaklaşık 9 – 10 saat uyuması, gündüz saatlerinde ise 4, 5 saatlik uyku uyunmalıdır. Dört aylık bebekler günde 13-15 saat süresince uyumalıdır. Gündüz uykuları sırasında odayı karartmamak bebeğin gece ve gündüz farkındalığını pekiştirmemizi sağlar.

Dört Aylık Bebeklerin Oyuncakları Nasıl Olmalıdır?

Bu dönemde sesli ve renkli oyuncaklar, bebekler için son derece ilgi çekicidir. Kas gelişimi belli bir düzeye ulaşan bu bebekler için halen daha yumuşak yapıdaki oyuncaklar daha doğrudur. Ses çıkaran pelüş oyuncaklar veya oyun halıları ile çocukların hem gelişim sürecini desteklemek hem de keyifli zaman geçirmelerini sağlamak mümkün.

Diğer Uzmanlık Alanları