Çocuklarda Ek Gıda (Tamamlayıcı Beslenme)

Yazı İçeriği

Yeni doğan bebeklerin gereksinim duyduğu tek gıda anne sütüdür. Bebeğinizin fizyolojik olarak ilk altı ay boyunca herhangi bir ek gıdaya ihtiyacı yoktur. Yeterli anne sütü alamayan bebeklere bu dönemde formül mama ile beslenme desteği sağlanır. Bebekler altıncı aydan itibaren anne sütünün yanında bazı katı gıdalar tüketmek için hazır hale gelirler. Bu döneme katı gıdalarla tanışma dönemi diyebiliriz. Her bebek gelişimsel özellikler açısından farklılıklar gösterir. Bu yüzden ek gıdaya geçiş aşamasında bazı bireysel farklılıkların görülmesi normal ve kaçınılmaz bir durumdur. Bebeklerin ek gıdaya hazır olduğunu işaret eden bazı belirtiler vardır. Bu belirtiler gözlendiğinde çocuk doktorunun yönlendirmesiyle ek gıdaya geçiş sağlanır. Adana’da hastalarına hizmet veren Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doktor Songül Uzgelir, bebeklerde tamamlayıcı beslenme ve ek gıda hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.

Ek Gıda Nedir?

Bebekler ilk altı aylık dönemde anne sütü, eğer anne sütü yoksa mama ile beslenirler. İlk altı ay tek başına anne sütü bebeğinizin tüm besin gereksinimlerini karşılar. Altıncı ay itibariyle iki yaşına kadar ek gıdalara yani tamamlayıcı besinlere gereksinim duyarlar. Anne sütünü tamamlamak için 6. Ayda katı gıdalar kullanılır. Altıncı aydan önce ek gıda verilmeye başlanırsa annenin ürettiği süt miktarı ve süt verme süresi azalabilir. Bu da bebeğin besin ihtiyaçlarının yeterince karşılanamamasına yol açar. Üstelik bebeğin bedensel gelişimi ilk altı ayda ek gıdalar için uygun olmadığından dolayı boğulma riski gibi bazı olumsuz durumlar söz konusudur.

Ek Gıdaya Ne Zaman Başlanır?

Altıncı ayını tamamlayan bebekler doğum sırasındaki ağırlıklarının iki katı düzeyine ulaşmış olurlar. Bu da besin ihtiyaçlarının arttığı anlamına gelir. Bu altı aylık sürecin sonunda annenin demir depolarında da azalma meydana gelir. Yani bu dönemden itibaren bebeğin beslenmesi için anne sütü kendi başına yeterli olmaz. Altıncı ayına ulaşan bebekler bir destek ile oturabilir ve kaşıkla kendisine verilen bir gıdayı yiyebilecek duruma gelir. Bebeğin mama sandalyesinde dik bir şekilde oturabilmesi ek gıdaya geçiş döneminde kritik öneme sahiptir. Bebek altıncı ayını geçmesine rağmen ek gıdalara başlanmazsa bebeğin ihtiyaçları tam olarak karşılanamaz. Bu da bebeğin gelişim ve büyüme süreçlerine zarar verir. Bebekte büyümenin yavaşlamasına neden olur. Bebekte enerji ve protein eksiklikleri ile kansızlık benzeri sorunlar yaşanabilir.

Bebeğe verilen besinlerin mikroplarla temas etme olasılığı yüksektir. İlk altı ayında anne sütü ile beslenen bebeklere sonrasında sunulacak ek gıdaların hijyenine dikkat edilmesi gerekir. Bebeğin kullandığı tüm malzemeler yüksek sıcaklıklarda yıkanmalı ve iyice durulanmalıdır. Bebeğin mikrobiyolojik ve kimyasal kirlilikten korunması önemlidir.

Bebeğin Ek Gıda İçin Hazır Olduğu Nasıl Anlaşılır?

İlk olarak ailenin bebeğin ek gıdalara geçmesi konusunda acele etmemesi gerekir. Zira bebeklerin sindirim sistemi henüz tam olarak gelişmediği için bazı besinlere karşı alerji riski söz konusudur. Bu risk dikkate alınarak hareket edilmelidir. Birçok bebek doğumdan sonraki altıncı ay itibariyle ek gıdalar için hazır bir hale gelir. Bu zaman diliminden önce bebekler besinleri dilleri ile iterek ağızlarından çıkarma eğilimi gösterebilirler. Bu davranış, bebeğin ek gıdalarla beslenmek için hazır olmadığını işaret eder. Bu dönemde bebekler besinleri ağzın ön kısmından arka kısma taşımak için gereken kas koordinasyonunu sağlayamazlar. Yaş dışında bebeğin ek gıdalar için hazır olduğunu gösteren başka belirtiler de vardır. Bu belirtileri sıralamamız gerekirse:

Tüm bu işaretlerin yanı sıra bebek, yiyecekleri yutabilmeye başlamışsa çocuk doktoruna danışarak çocuğunuzu ek gıda ve tamamlayıcı beslenmeye başlatabilirsiniz.

Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı?

Ek gıda ve tamamlayıcı beslenmeye geçerken aynı zamanda formül mama ve anne sütü ile beslenme devam ettirilmelidir. Bu geçiş yavaş ve yumuşak bir biçimde gerçekleştirilmelidir. Bebek ek gıdaya geçme aşamasındayken dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

İlk Ek Gıdalar Neler Olabilir?

Ek gıda ve tamamlayıcı beslenmeye geçiş sürecinde öncelikle tek bir sebze ile başlanabilir. Brokoli, havuç, karnabahar, kabak, patates benzeri mevsim sebzeleri, buharda pişirilerek ve çatalla ezilerek hafif püre şeklinde bebeğe verilebilir. Başlangıç aşamasında meyve kullanmak bebeğin tatlı meyvelere alışarak ilerleyen dönemde sebze yemeyi reddetmesine neden olabilir. Ek gıdaya başlarken evde mayaladığımız yoğurt da başlangıç için iyi bir seçenektir. Yoğurt ve sebzelerden sonra meyveleri tadımlamak bebeğiniz farklı tatlara alışmasını sağlar.

Ek Gıdaya (Tamamlayıcı Beslenmeye) Geçiş Listesi

Bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişiminin sağlıklı biçimde tamamlanması için besin öğelerini dengeli ve yeterli şekilde alması gerekir. Ek gıda listeleri bebeğin protein, karbonhidrat, yağ, mineral ve vitamin gibi besin gruplarını dengeli şekilde almasına yardımcı olur.

Ek gıda listesi hazırlarken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlar:

Günlük Öğün Sayısı Ve Miktarı Ne Kadar Olmalı

Ek gıdaya başladığımız ilk ayda öğün sayısı bir ya da iki kez olabilir. 7.-9. Ay arasında 2 ana+1 ara öğün, 9. Aydan itibaren ise 3 ana öğün+2 ara öğün bebeğinize verebilirsiniz. Öğün miktarı 6-9. Ay arasında yarım çay bardağından tam çay bardağı kadar olabilir. 9. Aydan itibaren bir çay bardağından iki çay bardağına kadar yeterli olacaktır. Ancak her bebeğin beslenme dinamiğinin kendisine özgü olduğunu unutmamalıyız. Bebeğinizin keyfine göre öğün sayısı azalabilir ya da artabilir. Yada hastalık dönemleri, diş çıkarma dönemleri veya büyüme ataklarında ek gıdayı reddedebilir.

Ek Gıdaya Geçişte Verilmemesi Gereken Besinler

Çocuklarda tamamlayıcı beslenmeye başlandığında meyve ve sebzeler çocukların beslenmesinde büyük bir yer toplar. Ancak her sebze ve meyve bu evrede çocuğa verilmemelidir. Örneğin patlıcan, içeriğinde yer alan nikotin bebekler açısından uygun değildir. Bakla favizm riski nedeniyle ilk bir yaşta bebeğimize vermememiz gereken sebzelerden bir tanesidir.

Bununla birlikte inek sütünün hazmedilmesi zordur. Bebeklerde demir eksikliği ve bağırsakta gizli kanamalara neden olabilen inek sütü, bir yaşa kadar bebeğe verilmemelidir. Bağırsak geçirgenliğini arttırarak zararlı mikropların vücuda geçişini kolaylaştırdığından tercihen 2 yaşına kadar verilmemelidir. İnek sütünün bir diğer olumsuz durumu fazla miktarda tüketildiğinde kabızlık yapmasıdır. 2 yaşından sonra günlük 200 ml i geçmeyecek şekilde çocuğunuza verebilirsiniz.

Bal da bir yaşından küçük çocuklar için uygun değildir.

İşlenmiş hazır gıdalar da bu dönemde bebekten sakınılması gereken yiyecek grubunda yer alırlar. Bunun haricinde;

Ek Gıdaya Karşı Alerji Belirtileri

Bebeklerde besin alerjisi varlığında birkaç dakika veya birkaç saat içerisinde alerjik reaksiyon belirtileri göstermeye başlar. Bu belirtiler bazı durumlarda birkaç gün sonra cilt yüzeyinde kaşıntı veya karın ağrısı biçiminde karşımıza çıkabilir. Bu nedenle üç gün kuralı ile ilerlemek fayda sağlayabilir. Alerjik reaksiyona en sık neden olan besinler arasında yer fıstığı, deniz ürünleri, bal, süt, yumurta, çilek ve balık sayılabilir. Besin alerjileri bebekte genellikle döküntü ve kaşıntıya neden olur. Ancak bazı vaklarda ishal, kusma ve kurdeşen gibi çok daha ciddi semptomlar meydana gelebilir. Bebekte nefes darlığı, hırıltılı soluk alıp verme, nefes darlığı ve şişme yaşanırsa ailenin geç kalmadan 112’yi araması gerekir. Zira bu semptomlar ölümle sonuçlanabilen ciddi alerjik reaksiyonlardır.

Diğer Uzmanlık Alanları