Hepatit A Aşısı

Yazı İçeriği

Hepatit A aşısı, hepatit A virüsünün önlenmesi için uygulanan en etkili yöntemdir. Hepatit A virüsü, doğrudan karaciğeri etkisi altına alan ve bulaşıcı özellik gösteren bir virüstür. Hepatit A virüsüne sahip bir kişinin dışkısı ile temas yoluyla bulaşan bu virüs, hijyen koşullarının yeterli olmadığı coğrafyalarda yaygın şekilde görülmektedir. Hepatit A virüsüne karşı önlem alınmadığı takdirde kişi karaciğer yetmezliği karşısında savunmasız kalabilir. Ancak hepatit A aşısı sayesinde bu virüsün önlenmesi mümkündür. Adana'da hastalarına hizmet veren Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr Songül Uzgelir, Hepatit A aşısı hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.

Hepatit A Aşısı Ne Zaman Yapılır?

İlk olarak 1991 senesinde Avrupa kıtasında kullanılmaya başlanan Hepatit A aşısı, ardından Amerika Birleşik Devletleri'nde de yaygın şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Dünya Sağlık Örgütünün hazırladığı temel ilaçlar listesinde de yer alan Hepatit A aşısı, içeriğinde ölü halde Hepatit A virüsü bulundurur. Çocuklar 18 aylıkken uygulanması tavsiye edilen Hepatit A aşısının 2. dozu 24. ayda uygulanır.

Hepatit A Aşısı Hangi Durumlarda Yapılır?

Ülkemizde uygulanan aşı takviminde de yer alan Hepatit A aşısı, bebeklere 18 ve 24. aylarda 2 doz halinde uygulanabilmektedir. Bunun yanı sıra:

Hepatit A Aşısının Faydaları Nelerdir?

Karaciğer sağlığının bulaşıcı virüslerden korunması için uygulanan Hepatit A aşısı, kişiyi şu semptomlardan korur:

Bu belirtilerin gözlemlenmesinin ardından karaciğer yetmezliği durumu ortaya çıkar. Hepatit A aşısı, bu gibi durumların meydana gelmesine engel olur.

Hepatit A Aşısı Yasal Olarak Zorunlu Mudur?

Sağlık bakanlığının yayınladığı ve takip ettiği ulusal aşı takviminde yer alan Hepatit A aşısı, yapılması gerekli görülen aşılar arasında değerlendirilir. Yani hukuki bir zorunluluk yoktur. Ancak tüm doktorlar bu aşının yaptırılmasının gerekli olduğunu belirtmektedirler. Yasal olarak bir zorunluluk olmamakla birlikte ailelerin bu aşıları yaptırması çocuk sağlığı için büyük önem taşır.

Hepatit A Aşısının Sağladığı Koruma Kaç Yıl Sürer?

2 doz halinde 18. Ve 24. Ayın sonunda uygulanan Hepatit A aşısının sağladığı koruma ikinci dozun ardından 15 gün içerisinde kendisini gösterir. Herhangi bir ekstrem durum yaşanmadığı müddetçe aşının sağladığı koruma, kişinin yaşamı boyunca devam edecektir.

Hepatit A Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

Hafif şiddette ve geçici yan etkileri olan Hepatit A aşısının yarattığı bu yan etkiler, beklenenden uzun seyrettiği anda, geç kalınmadan en yakın doktora veya sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Hepatit A aşısından sonra beklenen olası yan etkiler şu şekildedir:

Hepatit A Virüsü Nasıl Bulaşır?

Genellikle virüsle enfekte olmuş kişilerin dışkısı ile temas edilmesi halinde bulaşıcı olan Hepatit A virüsü, toplu taşıma araçlarında veya para, kapı kolu, asansör düğmesi gibi nesnelerin ortak kullanımından dolayı da bulaşabilir.

Hepatit A Virüsünden Korunmanın Yolları Nelerdir?

Korunmanın tek ve en etkili yolu aşı uygulamalarıdır. Ancak bunun yanı sıra kişinin hijyen koşullarına dikkat etmesi, hastalıktan korunmasını kolaylaştırır. Bilhassa bebeklerin altını değiştirirken, sonrasında elleri dezenfekte etmenin önemi büyüktür. Yani Hepatit A virüsüne karşı alabileceğiniz önlemler: aşı olmak ve kişisel hijyene özen göstermektir.

Hepatit A Aşısı Hamilelere Yapılır Mı?

Anne adayları için yüksek bir risk olmadığı takdirde Hepatit A aşısının yapılması tavsiye edilmez. Fakat bazı kritik ve özel durumlarda uzman doktorun önerisiyle hamilelik süreci devam eden anne adaylarına Hepatit A aşısı uygulanabilir. Ancak ekstrem bir durum olmadığı sürece aşılama için 

Diğer Uzmanlık Alanları