Kabakulak Aşısı

Yazı İçeriği

Kabakulak virüsünün kişinin tükürük bezlerini enfekte etmesinin sonucunda gelişen kabakulak hastalığı, tükürük bezlerinin ağrılı büyümesi ile kendisini gösterir ve bulaşıcı niteliktedir. Kabakulak aşısı hakkında merak edilenleri Adana'da hastalarına hizmet veren Uzman Çocuk Doktoru Songül Uzgelir sizler için anlattı.

Kabakulak Nedir?

Virüslerden kaynaklanan baş ağrısı, yorgunluk, iştah kaybı, çene altındaki bezlerde şişlik, ateş, kas ağrıları ve kulak altı bezlerdeki şişkinlik de kendisini gösteren bir hastalıktır. Hastalık genellikle 7 ila 10 gün sürer ve bulaşıcı niteliktedir.

Kabakulak Nasıl Bulaşır?

Kabakulak hastalığına neden olan virüs, hasta kişilerin öksürmesi, hapşırması veya konuşmasının sonucunda bulaşabileceği gibi enfekte olmuş kişilerle ortak kullanılan tabak, çatal ve benzeri eşyalardan dolayı da bulaşabilir. Hastalığın bulaşıcı olduğu evre: tükürük bezindeki şişliğin meydana gelmesinden önceki 5 gün ile şişlik belirdikten sonraki 5 gün aralığını kapsar.

Neden Çocuğuma Kabakulak Aşısı Yaptırmalıyım?

Çocukların önemli bir bölümünde kabakulak hastalığı hafif şekilde ilerler. Ancak bazı çocuklar uzun süreli ve ciddi rahatsızlıklarla kabakulak hastalığını atlatırlar.

Kabakulak Virüsünden Nasıl Korunulur?

Hastalığa karşı en etkili koruma yolu aşılanmadır. İlk doz aşılarının uygulanmasının ardından kabakulak enfeksiyonunun önlenmesindeki başarı oranı %78 civarındadır. 2. doz kabakulak aşılamasının ardından bu koruma yüzdesi %88 seviyelerine ulaşır.

Kabakulak Aşısı Hangi Takvimde Uygulanır?

Türkiye'de doğan her çocuğa 1 yaşındayken ilk doz kabakulak aşısı uygulanır. Ardından bebek 4 yaşındayken 2. doz uygulanır. KKK aşısı olarak da bilinen aşı dahilinde; kabakulak, kızamık ve kızamıkçık aşıları birlikte uygulanır. KKK aşısı ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Ülkemizde ek olarak 9. Ayda ek bir doz daha aşı yapılmaktadır.

Kabakulak Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

Kabakulak aşısının ardından enjeksiyon bölgesinde şişlik, kızarıklık, hassasiyet gibi etkiler gözlenebilir. Bunun yanı sıra ateş ve döküntü en yaygın görülen yan etkiler arasında sıralanabilir. Genç ve erişkin bireylerde kabakulak aşısının ardından eklem noktalarında ağrılar yaşanabilir. Söz konusu bu yan etkiler genellikle hafif seyreder ve nöbete neden olacak kadar yüksek ateş yaşanmaz. Nadiren görülen ciddi yan etkilerle karşılaşıldığında doktora başvurmak gerekir.

KKK Aşısı İle Otizm Arasında Bir Bağlantı Var Mıdır?

Hayır. Yapılan bilimsel çalışmalar ışığında otizm ve KKK aşısı arasında herhangi bir ilişki olmadığı açıkça görülmektedir. KKK aşısı içeriğinde yer alan bileşenlerin herhangi bir şekilde sağlık açısından çocuklara, erişkinlere veya yetişkinlere herhangi bir zararı olmadığı bilimsel olarak tespit edilmiş durumdadır.

Diğer Uzmanlık Alanları