Su Çiçeği Aşısı

Yazı İçeriği

Suçiçeği aşısı, çocuk sağlığını korumak amacıyla yapılan aşılar arasında yer alır. Varicella-zoster virüsüne karşı geliştirilen Suçiçeği aşısı, çocukları hem Suçiçeğine hem de zona hastalığına karşı korumaktadır. Suçiçeği, genellikle çocukluk aşamasında meydana gelen ve bulaşıcı nitelikte olan bir çeşit viral enfeksiyondur. Virüs, suçiçeği geçiren hastaların vücudunda yer almaya devam eder ve ilerleyen yaşlarda zona hastalığının meydana gelmesine neden olur. Ancak Suçiçeği aşısı çocuğu, her iki hastalığa karşı da korumaktadır. Geçmiş yıllarda çocukların yaşamını tehdit eden önemli bir hastalık olan suçiçeği, günümüzde aşılama uygulamaları sayesinde önlenebilmektedir. Hem suçiçeği hastalığına hem de zona hastalığına karşı etkin bir koruma sağlayan suçiçeği aşısı hakkında merak edilenleri Adana’da hastalarına hizmet veren Uzman Çocuk Doktoru Songül Uzgelir anlattı.

Suçiçeği Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Genellikle çocukluk döneminde uygulanan Suçiçeği aşısı, 2 doz halinde kullanılmaktadır. İlk dozun 1 yaşına gelmiş çocuklara uygulanması tavsiye edilirken 2. dozun 48. Ayda uygulanması tercih edilir. 2 doz aşının uygulanması hem antikor seviyelerini yükseltmek hem de aşının sağladığı korumanın uzun vadeli olması için büyük önem taşır.

Suçiçeği Aşısı Hangi Durumlarda Uygulanır?

Çocuklarda suçiçeği aşısı 1 yaşında ve 4 yaşında 2 doz halinde uygulanır. Çocuklarda hem enfeksiyona karşı koruma sağlamak hem de olası komplikasyonların önüne geçmek için uygulanmaktadır.

Çocukların haricinde suçiçeği hastalığını henüz geçirmeyen yetişkinlere de aşı uygulanır.

Bunun yanı sıra bağışıklık sistemi zayıflayan, organ nakli yapılan veya kanser tedavisi gören kişilere de suçiçeği aşısı uygulanabilir.

Suçiçeği Aşısının Faydaları Nelerdir?

Suçiçeği aşısı, suçiçeği virüsüne karşı vücutta bir bağışıklık yaratır. Bu sayede olası enfeksiyonların önüne geçer. Aynı şekilde suçiçeğinin yarattığı komplikasyonları önlemek için suçiçeği aşısı yaptırmak gerekir. Bunun yanı sıra zona hastalığına karşı risk faktörlerin ortadan kaldırmak için de suçiçeği aşısı yaptırmak gerekir. Toplumsal bağışıklık düzeyini de arttıran suçiçeği aşılamaları, olası salgınların önüne geçmemizi sağlar.

Suçiçeği Aşısı Yasal Olarak Zorunlu Mu?

Yasal ve hukuki olarak bir zorunluluk olmasa dahi doktorlar tarafından hem çocukların sağlığını korumak hem de genel toplum sağlığını korumak adına mutlaka yapılması gereken aşılar arasına değerlendirilmektedir.

Suçiçeği Aşısının Sağladığı Koruma Kaç Yıl Sürer?

Kişiden kişiye farklılık gösterse dahi aşının sağladığı koruma, zaman içerisinde azalma eğilimindedir. Buna karşın iki doz halinde uygulanan Suçiçeği aşısı, uzun süreli bir bağışıklık meydana getirir. Yapılan bilimsel çalışmalar, suçiçeği aşısının 10 yıla kadar koruma sağladığını göstermektedir. Bu sürenin uzunluğunda kişinin genetik faktörleri, bağışıklık sistemi ve yaşam koşulları etkili olabilmektedir.

Suçiçeği Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

Genellikle hafif ve geçici yan etkileri bulunan suçiçeği aşısının yarattığı komplikasyonlar şu şekildedir:

Suçiçeği aşısının neden olduğu bu yan etkiler, genellikle hafif seyreden geçici etkilerdir. Herhangi bir tedavi gerektirmeden birkaç gün içerisinde düzelecektir. Eğer aşı uygulaması sonrasında ciddi bir reaksiyon gözlemlerseniz, zaman kaybetmeden bir doktora başvurmanız gerekir.

Gebelikte Suçiçeği Aşısı Uygulanabilir Mi?

Doktorlar aşılama uygulamasının genellikle gebelik öncesinde tamamlanması gerektiğini savunur. Ancak hamilelik sırasında aşıya karar verilirken detaylı bir değerlendirme yapılmalı, riskler ve avantajlar göz önünde bulundurularak karar verilmelidir.

Diğer Uzmanlık Alanları