Meme reddi emzirme dönemindeki bebeklerde sıkça karşılaştığımız bir problemdir. Emzirme esnasında bebek çığlık atarak kafasını çevirebilir ve ısrarla emmekten kaçınabilir. Kimi zaman ise kısa süre emdikten sonra ağlayarak emmeyi bırakabilir veya hiçbir şekilde memeye gelmek isteyebilir. Bunlar meme reddi olarak tanımlanır. Meme reddi anneleri çok üzen hatta bebeğin kendisini sevmediğini düşündüren bir durumdur. Haliyle meme reddi, anne üzerinde bir stres unsurudur. Bu gibi durumlarda meme reddinin altında yatan neden çözülerek bebeğin sağlıklı şekilde emmeye devam etmesi sağlanır. Annenin endişeye kapılmadan sabırlı ve sakin bir tavır alması gerekir. Bebek herhangi bir dönemde memeyi reddetmeye başlayabilir. Hatta kimi bebekler her seferinde emzirilmeyi reddederken bazı bebekler zaman zaman reddedebilirler. Bazen de emmeye başlayıp bir süre sonra emmeyi bırakabilirler. Hatta memelerden birini emerken, diğerini reddeden çocuklar da görülmektedir. Anne, bunun geçici bir durum olduğunu unutmamalı ve strese girmemelidir.
Bu gibi durumlarda ilk olarak meme reddi ile emme güçlüğünü birbirinden ayırmak gerekir. Memeyi tutmakta ve emmekte zorluk çeken bebekler hırçın ve huzursuz bir ruh haline bürünür. Bu bebekler memeyi çabuk emme, çabuk bırakma ve sonrasında tekrar emmek isteme gibi davranışlar gösterirler. Bebekler büyürken emzirme süresi ve sıklığı da farklılaşır. Yaşamın ilk aylarında günde 8 ila 12 kez ve yirmi, otuz dakika süresince emen bebekler büyüdükçe bu süre azalmaya başlar. Bu son derece normal bir durumdur. Aileler bunu meme reddi olarak değerlendirmemelidir. Bebek normal düzeyde ağırlık kazanmaya devam ediyorsa herhangi bir sorun yoktur. Gün içerisinde sadece birkaç defa emmek istememesi, meme reddi değildir. Adana’da hastalarına hizmet veren Uzman Çocuk Doktoru Songül Uzgelir, meme reddi hakkında merak edilenleri anlattı.
Bebekler Memeyi Neden Reddeder?
Memeyi tutmakta zorlanırsa
Yanlış pozisyonda emziriliyorsa
Biberon veya emzik kullanmaya alışmışsa
Burun tıkanıklığı yaşıyorsa
Diş çıkarıyorsa
Diğer gıdalar ile tanışmışsa
Ağızda pamukçuk varsa
Herhangi bir enfeksiyon geçiriyorsa
Kendisini yorgun hissediyorsa bebekler memeyi reddedebilirler.
Meme reddi, anneler için zor bir durumdur. Ancak buna rağmen annenin sakinliğini koruması gerekir. Zira annenin strese kapılması, durumu daha zor hale getirecektir. Zira annenin stresli ve huzursuz ruh hali bebeğe etki eder.
Bu gibi durumlarda bebeği emmeye devam etmek için zorlamak doğru değildir. Bu gibi zorlamalar bebek ile anne arasındaki iletişime zarar verebilmektedir. Her defasında teklif edip bebek kabul etmiyorsa ısrar etmemek gerekir. Bebeği sakinleştirdikten bir süre sonra teklif edilmelidir.
Bebeği sık sık kucağınıza alıp, sürekli olarak memenize yakın tutabilirsiniz.
Anne ve bebeğin ten tene temas halinde olması bağı güçlendirecektir.
Banyoya birlikte girmek ve bu sırada emzirme teklif etmek rahatlayan bebeğin memeyi daha kolay kabul etmesini sağlayabilir.
Meme reddi ile karşılaştığınızda farklı emzirme pozisyonları deneyebilirsiniz.
Memeyi reddeden bebekleri uykuya dalmadan hemen önce, uykuluyken veya uyanmadan önce emzirmeyi deneyin.
Bebek aşırı huzursuz ve saldırgan davranışlar sergiliyorsa, hırçınlığı geçene kadar sağılmış anne sütü verebilirsiniz.
Eğer burun tıkanıklığı veya başka bir rahatsızlık varsa meme reddi bundan kaynaklanıyor olabilir.
Eğer süt üretiminiz aşırı miktardaysa ve fazla süt varlığından ötürü bebek emmeyi sürdüremiyorsa, sütünüzün bir bölümünü sağabilir ve uygun koşullarda saklayabilirsiniz.
Bebeği sandalye üzerinde emzirmeyi deneyebilirsiniz.
Bebeğinizin emzik ve biberon kullanmasına izin vermeyin. Bu araçları sadece bebeğinizi sakinleştirmek için kullanın.
Eğer sütünüz az ise emzirme destek sistemlerinden faydalanabilirsiniz.
Meme reddi genellikle geçici bir durumdur. Anneler bu gibi durumlarda sakinliğini korumalı ve bebeklerinin bir şekilde emmeye devam edeceğini unutmamalıdır. Bu süreçte doktorunuzla iletişim halinde olmanızda fayda vardır.