Anne Sütünü Arttıran Besinler

Annelerin en büyük endişelerinden biri de bebeklerini besleyebilmek için yeterince süt üretememektir. Anne sütü bebeğin sadece beslenmesi için değil gelişimi ve bağışıklığı için de önemli yararlar sağlar. Bu yüzden doktorlar ilk altı ay boyunca bebeğin yalnızca anne sütü ile beslenmesini önerirler. Her anne bebeği için yeterince süt üretebilmek ister. Ancak anneler bebeğin her hareketini anne sütünün kalitesine bağlamamalıdır. Bebeğin davranışlarında anne sütünün kalitesi dışında çok sayıda etken rol oynayabilir. Eğer bebeğinizi, çocuk doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde besliyorsanız endişe etmenize gerek yok demektir.  Anne sütünün miktarına ve kalitesine zarar verdiği bilinen içeceklerden ve gıdalardan uzak durmanız halinde sütünüz bebeğiniz için genellikle yeterli olur. Adana’da hastalarına hizmet veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Songül Uzgelir, anne sütünü arttıran gıdalar hakkında bilgi verdi.

Anne Sütünü Arttırdığı Bilinen Gıdalar

Çemen Otu Tohumu

Hint mutfağı ile özdeşleşen çemen otu tohumunun anne sütünü arttırmaya yardımcı bir etken olabileceği düşünülmektedir. Yapılan bazı araştırmalar iki hafta süresince, düzenli biçimde çemen otu tüketen annelerin, sütünün belirgin şekilde artış gösterdiği görülmektedir. Hint mutfağının en sevilen baharatlarından biri olan köride de çemen otu tohumu bulunmaktadır. 

Rezene

Etnofarmakoloji alanında yayın yapan bir akademik makalede rezenenin ametjol, photanethole ve dianethole bakımından zengin olduğuna vurgu yapılıyor. Bu maddeler hormon değişiklikleri ile anne sütü için ihtiyacınız olan prolaktin ve östrojen üretiminin teşvik edilmesini sağlıyor.

Dereotu

Dereotu da tıpkı rezene gibi hormonal etkilerinden dolayı anne sütü üretimini desteklemektedir.

Anne Sütünü Arttırdığı Düşünülen Geleneksel Gıdalar

Hakkında yapılmış herhangi bir bilimsel çalışma olmamakla birlikte toplumsal olarak anne sütü üretimini desteklediği düşünülen bazı geleneksel gıdalar vardır. Bunlar:

Siyah Susam

Siyah susamın en önemli özelliği kalsiyum bakımından zengin olmasıdır. Anne sütünü arttırmaya katkı sağladığı düşünülen siyah susam, kalsiyumun yanı sıra bakır ve benzeri başka mineraller bakımından da zengindir.

Kimyon

Süt üretimine katkı sağladığı düşünülen bir başka gıda da kimyondur. Özellikle zengin demir içeriği anneyi güçlendirerek anne ve bebek sağlığına katkı sağlayabilmektedir.

Arpa

İçeriğinde arpa bulunan pilav veya çorba gibi yemekler, laktasyonu arttırıcı etki gösterebilmektedir. Arpa tüketiminin anne sütüne katkı sağladığına dair herhangi bir bilimsel veri olmasa da birçok toplumda geleneksel olarak emzirme dönemindeki kadınlara arpa tüketmeleri önerilmektedir. Bunun anne sütünün kalitesini arttırdığına dair kadim bir inanış vardır.

Fesleğen

Sindirim sistemi üzerinde düzenleyici etkisi olan fesleğen aynı zamanda sakinleştirici etki göstermektedir. Bunun yanı sıra K vitamini açısından da zengin bir kaynak olan fesleğenin yemekler içerisinde veya çay olarak tüketilmesi faydalı olabilmektedir.

Yeşil Sebzeler

Fasulye, pancar yaprağı, ıspanak veya kuşkonmaz benzeri sebzelerin laktasyonu arttırıcı etkisi bulunmaktadır. Aynı zamanda vücudu güçlendirdiği ve sindirime yardımcı olduğu için emzirme dönemindeki annelerin beslenme rutinine yeşil sebzeleri eklemesi tavsiye edilir.

Kırmızı ve Turuncu Sebzeler

Havuç, pancar ve tatlı patates gibi sebzeler zengin beta – karoten içeriği sayesinde anne sütünün kalitesini arttırıcı etki gösterebilirler.

Yulaf

Demir, lif ve kalsiyum zengini olan yulaf, laktasyon dönemindeki anneler arasında popüler gıdalardan biridir. Yulaf püresi, fındık, süt, meyve ya da baharat ekleyerek zenginleştirilebilir.

Yağlar

Keten tohumu, susam ve zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar annenin enerjisini arttırır. Aynı zamanda emzirmeye yardımcı etkisi olduğu düşünülmektedir.

 

Diğer Haberler