Çocuğunuzu Doktora Götürmek İçin Hastalanmasını Beklemeyin

Çocuk sağlığında rutin taramalar ve kontroller, hastalıkların ve kalıcı sakatlıkların önlenebilmesi açısında büyük bir öneme sahiptir. Çocuğun gelişme ve büyüme süreçlerinin takip edilmesi, olası hastalıkları için kapsamlı inceleme ve değerlendirmelerin yapılabilmesi, ve aşı uygulamalarının zamanında gerçekleştirilebilmesi ancak bu rutin kontroller sayesinde mümkündür. Tüm bunlar çocuğunuzun sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmesi için gereklidir. Adana’da hastalarına hizmet veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktoru Songül Uzgelir, çocuklarda rutin sağlık kontrollerinin önemi ve içeriği hakkında bilgi verdi.

Bir Yaşına Kadar Aylık Kontroller İhmal Edilmemeli

İnsanların sağlıklı birer yetişkin olabilmesi için bazı temellerin çocukluk evresinde, doğru bir şekilde atılması gerekiyor. Bu yüzden aileler özellikle de çocuklarının yaşamlarının ilk yıllarında düzenli doktor muayenelerini aksatmamalılar. Bebeğin büyüme ve gelişme sürecinin uzman bir doktor tarafından yakından takip edilmesi gerekir. Çocukları doktora götürmek için hasta olmasını beklemek, yapılacak en kritik hataların başında gelir. Rutin kontroller sayesinde hastalıkları henüz meydana gelmeden önlemek mümkün. Her çocuğun gelişim süreci ve ihtiyaçları farklı olduğu için rutin tarama takvimi kişiye özel hazırlanır. Ancak genel olarak ilk bir yıl aylık kontroller yapılmalı, bir-iki yaş aralığında üç aylık kontroller yapılmalı, iki ve altı yaş aralığındaki çocuklarda ise altı ayda bir doktor muayenesine gidilmelidir. Altı yaş sonrasında yıllık kontrollerle çocuğun gelişim süreci takip edilebilir.

Çocuklarda Rutin Sağlık Kontrollerinde Hangi Taramalar Yapılır?

Çocuğunuzun ilk rutin tetkikleri bebeğinizin büyüme ve gelişmesinde herhangi bir sorun yoksa 12. Ayda yapılır. Doktorunuz gerekli gördüğü durumlarda 6. Ve 9. Ay kontrollerinde de yapılabilir.

12. Ayda yapılan tetkiklerde;

Çocuğunuzun Erken Yaşta Kalp Kontrolünden Geçmesi Neden Önemli?

Çocuklarda sağlık kontrollerinde yapılan genel tetkiklerin haricinde önemli muayenelerden biri de kardiyolojik muayenedir. Kontroller sırasında özellikle kalp hastalıklarına dair bulgusu (kalpte üfürüm) bulunan çocuklar çocuk kardiyoloji muayenesine yönlendirilir. Ancak bunun dışında henüz hiçbir anormal durumu veya sağlık sorunu bulunmayan çocuklar da aktif bir spora başlamadan önce kardiyolojik muayeneye tabi tutulmalıdır. İlerleyen dönemde ciddi bir kalp hastalığı tehlikesinin yaşanmaması için tüm çocukların, yaşamlarının ilk yıllarında kardiyolojik kontrollerden geçmesi büyük önem taşır.

Bir Yaşına Kadar Mutlaka Göz Muayenesi Yapılmalı

Çocukların rutin sağlık muayeneleri sırasında sadece yukarıda sıraladığımız tetkiklerle yetinilmemeli, aynı zamanda çocuğa göz ve diş muayenesi de yapılmalıdır. Rutin göz muayenesi mümkünse ilk 6 ayda yapılmalı en geç 1 yaşına kadar yaptırılmış olmalıdır.

Bebeğinizin diş muayenesini ilk dişleri çıktığında yaptırabilirsiniz.

Diğer Haberler