Gelişim Bozuklukları İçin Hangi Doktora Gidilir?

Gelişim bozuklukları, çok sayıda farklı etkenden dolayı ortaya çıkabilen ve bebeklikten başlayarak yetişkinlik dönemine kadar her yaşta görülebilen önemli sağlık sorunlarıdır. Bu bozukluklar, kimi zaman dil ve sosyal gelişimde kimi zaman da bilişsel fiziksel gelişimde ortaya çıkabilir. Eğer çocuğunuzda buna benzer bir gelişim bozukluğu tespit edilirse, ailesi olarak geç kalmadan bir uzmana danışmanız gerekir. Gelişim bozukluğunun altında yatan nedene göre farklı uzmanlara yönlendirilirsiniz. Örnek vermek gerekirse bebeğinizde ortaya çıkan gelişim bozukluğu nörolojik bir sorundan veya genetik etkenlerden dolayı yaşanıyor olabilir. Bu yüzden hangi uzmana başvurmak gerektiği önemli bir sorundur. Adana’da hastalarına hizmet veren Uzman Çocuk Doktoru Songül Uzgelir, çocuklarda gelişim bozukluğu tespit edilmesi halinde hangi uzmana başvurmak gerektiğini sizler için anlattı.

Hangi Gelişim Bozukluğunda Hangi Uzmana Başvurmak Gerekir?

Fiziksel Gelişim Bozukluğu Varsa

Eğer çocuğunuzda fiziksel gelişim bozukluğu olduğundan şüphe ediyorsanız ilk olarak bir çocuk doktoruna yani çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanına başvurmanız gerekir. Çocuk doktorunuz, çocuğunuzun genel sağlık durumunu detaylı şekilde değerlendirir. Ardından gerekli gördüğü tetkik ve testleri gerçekleştirir. Gereken muayenelerin tamamlanmasının ardından çocuğun fiziksel sağlık sorunları tanımlanır. Sonrasında spesifik bir uzmana gerek var ise ailelere hangi uzmana başvurulması gerektiği konusunda yol gösterir.

Dil ve İletişim Becerilerinde Sorun Varsa

Eğer çocuğunuzda dil ve iletişim yeteneklerinde bir gelişim bozukluğu olduğundan şüpheleniyorsanız, bir çocuk psikiyatristi ve konuşma terapisti ile iletişime geçebilirsiniz. İlk muayene sonrası çocuk psikiyatri uzmanı sorunu bulduktan sonra sizi aynı zamanda onuşma terapistine yönlendirebilir. Konuşma terapisti çocuğunuzun iletişim ve dil yeteneklerini geliştirmek için çeşitli terapi yöntemleri kullanır.

Bilişsel Gelişim Bozukluğu Varsa

Eğer çocuğunuzda bilişsel gelişim bozukluğundan şüphe ediyorsanız ilk olarak çocuğunuzun gösterdiği semptomlar ve yaşına göre bazı test ve muayenelerden geçirilir. Bu tanı koyma süreci ilk olarak çocuk uzmanı tarafından yapılır. Çocuk doktorunuz çocuğun genel sağlık durumu üzerinde detaylı bir değerlendirme yapar. Sonrasında çocuk psikiyatri ve çocuk nöroloji bölümlerine yönlendirir.

Gelişim Bozuklukları Neden Ortaya Çıkar?

Çocukların doğal ve normal gelişim basamaklarına uymayan davranışsal, sosyal veya duygusal özellikler göstermesine gelişim bozukluğu adı verilir. Bu bozukluklar çocukların zihinsel, duygusal, fiziksel ve sosyal gelişiminde yaşanan aksaklıklarla kendisini gösterir. Gelişim bozukluğuna yol açan nedenler çok sayıda faktörden kaynaklanabilir. Genetik etkenlerle birlikte çevresel koşullar da gelişim bozuklukları üzerinde etkilidir. Örnek vermek gerekirse hamilelik sırasında anne adayının kullandığı bazı ilaçlar çocuğun doğumundan önce bazı gelişim problemlerine yol açabilir. Doğum öncesinde meydana gelen enfeksiyonlar, doğum esnasında yaşanan komplikasyonlar ya da bebeklik evresinde yaşanan bazı hastalıklar, çocuğun gelişim bozukluğu yaşamasına dair risk unsurlarını arttırabilmektedir.

Tüm bunların haricinde çocuğun içerisinde yaşadığı koşullar, deneyimler ve büyüdüğü ortam da gelişim bozukluklarına yol açabilir. Yeterince beslenemeyen çocuklarda gelişme ve büyüme geriliği sıkça gözlenmektedir. Bunun yanı sıra ev içerisinde ihmal edilen veya şiddet gören çocuklarda bazı davranışsal ve duygusal problemlerin yaşanması muhtemeldir.

Gelişim bozukluklarına neden olan bir faktör de çocuğun beyninin doğru şekilde gelişememesidir. Beyin gelişimi çok sayıda faktörle ilişki halindedir. Yeterli uyaranın olmaması, bebeğin sağlıklı beslenememesi ve yeterli uyku uyuyamaması beynin normal gelişimine zarar verebilmektedir.

Gelişim Bozukluklarının Türleri Nelerdir?

Dil ve Konuşma Bozuklukları

Çocuğun kendi anadilini anlamakta ve kullanmakta güçlük çekmesi, kendini ifade etmekte zorlanması gibi durumlar dil ve konuşma bozukluklarıdır. Bu sorunun adlında nörolojik sorunlar, işitme problemleri veya zeka geriliği gibi durumlar yatabilmektedir.

Otizm Spektrum Bozukluğu

Çocuğun sosyal etkileşiminde, iletişiminde ve davranışlarında sorunlara yol açan bu gelişim bozukluğu, ilk belirtilerini çocukluk döneminde göstermeye başlar ve kişinin yaşamı boyunca varlığını sürdürebilir.

Duyusal İşleme Bozukluğu

Çocukların duyusal bilgileri organize etmek, yanıtlamak ve işlemekte zorlanmasına yol açan bu bozukluk, tat, koku, görme, işitme gibi duyusal verileri işlemekte yetersiz kalmakla karakterizedir.

Motor Gelişim Bozuklukları

Motor gelişiminde yaşanan bozukluklar bebeğin kaslarını kontrol etmekte ve hareketlerinde sorun yaşamasına yol açar. Motor gelişim bozuklukları, kendisini koordinasyon eksikliği, kas güçsüzlüğü ve kas sertliği gibi belirtilerle gösterir.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Çocuğun dikkatini toplamakta zorlanması, dürtüsel davranışlar sergilemesi ve hiperaktivite gibi belirtilerle karakterizedir. Başlangıç aşaması çocukluk döneminde gerçekleşen bu gelişim bozukluğu, yaşamın ilerleyen yıllarında da kendisini göstermeye devam edebilir.

Öğrenme Güçlüğü

Çocuğun akademik yaşantısında sorunlar yaşamasına neden olan bu gelişim bozukluğu, çocuğun okuma, yazma ve matematik gibi becerileri kazanmakta zorlanmasına yol açar.

Diğer Haberler