Bebekler yaşamın ikinci haftasından itibaren gaz problemi yaşayabilir. Gaz sorunları genelde 3-4 aylıkken biter ancak bazen daha uzun sürebilir. Gaz sorununa bebeklerin sindirim sisteminin henüz gelişmemiş olması ve hava yutması neden olur.
Uzm. Dr. Songül Uzgelir, bu konuda bilinmesi gerekenleri anlattı…
Bebeklerde gazın ilk nedeni, henüz sindirim sisteminin gelişmemiş olmasıdır. Sindirim sistemi gelişmemiş olduğu için oluşan gazın dışarıya atılması zorlaşır.
Gazın ikinci nedeni de beslenirken ve ağlarken yutulan havadır. Bu durum, sindirim sisteminde hava kabarcıkları oluşmasına yol açar. Gazın bağırsaklarda gerginlik ve basınç oluşturması da ağrıya neden olur.
Gaz sancısı hemen hemen her bebekte görülür. Çoğunlukla bebek birkaç haftalıkken başlar ve 4 ila 6 ayda sona erer. Bazı bebeklerde daha uzun sürebilir. Bebeklerde gaz sancısı genellikle akşam saatlerinde görülür ve yaklaşık 3 saat süren ağlama nöbetleri yaşanır.
Bebek gazı çıkarılmadan yatırılırsa midedeki gaz nedeniyle kusabilir. Bunun yanında gaz, huzursuzluk, uykuya dalmada zorluk sorunlara yol açar. Gazın çıkarılması bebeğin rahatlamasını ve iyi uyumasını sağlar.
İnfantil kolik, bebeklerde ilk 3 ayda oluşan, 3 haftadan uzun ve haftada en az 3 gün süren, günde 3 saati aşan ağlama nöbetlerine denir.
Ağlama nöbetleri çoğunlukla öğleden sonra ve akşam saatlerinde yaşanır. Aniden ve nedensiz başlayan aşırı ağlama görülür. Bebekler bacaklarını karınlarına çekerek ağlar.
Copyright © 2025 Uzm. Dr. Songül Uzgelir. Tüm Hakları Saklıdır.
sahnemedya