Halk arasında bademcik olarak da bilinen lenf düğümcükleri ağzın geri kısmında, her iki yanda birer adet olarak bulunur. Ağza giren zararlı mikroorganizmaları filtreleme görevini üstlenen bademcikler aşırı miktarda bakteriye karşı direnmekte zorlanabilirler. Bu gibi durumlarda bademciklerde iltihaplanma ve şişme gibi durumlar yaşanır. Bu durum bademcik iltihabı olarak tanımlanır. Çocuklar arasında yaygın şekilde görülen bademcik iltihabı hakkında bilinmesi gerekenleri Adana’da hastalarına hizmet veren Uzman Çocuk Doktoru Songül Uzgelir anlattı.
Bademcik iltihabının vücutta yol açtığı belirtiler, grip hastalığının yarattığı belirtilerle benzerlik gösterir. İlk olarak yutma zorluğuna neden olan bir boğaz ağrısı ile kendisini gösterir. Bademcikler görünür biçimde şişer ve kızarır. İltihaplanan bademciklerin üzerinde nokta şeklinde iltihaplı bölgeler ve beyaz lekeler göze çarpabilir. Bölgesel lenf düğümler zamanla büyür ve giderek daha hassas hale gelir. Bunların yanı sıra en çok rastlanan semptomlar:
Çocuğunuzda bu bademcik iltihabı belirtilerinden birini veya birkaçını gözlemleyebilirsiniz. Çocuğunuzun boğazınıza baktığınızda bademciklerin şişmiş ve kızarmış halde olduğunu görebilirsiniz. Kimi zaman da bademciklerde sarı ya da beyaz renkli iltihap alanları fark edebilirsiniz. Eğer çocuğunuzda bu belirtileri gözlemliyor ve bademcik iltihabından şüpheleniyorsanız zaman kaybetmeden bir çocuk doktoruna başvurmanız gerekir.
Çocuklar evde pasif sigara dumanına fazlaca maruz kalırsa, yetersiz beslenirse veya aşıları eksik kaldığında bademcik iltihabı yaşayabilirler. Bununla birlikte bazı anatomik özellikler, reflü, anne sütü eksikliği veya bağışıklık sorunları da bademcik iltihabını tetikleyebilir. Temel olarak virüs ve bakteri gibi mikroorganizmalar bademcik enfeksiyonuna neden olmaktadır.
Bademcik iltihabına işaret eden belirtiler 48 saatten daha uzun sürdüğünde, çocuğunuzda ya da sizin geçmişinizde tekrar eden tonsilit öyküsü bulunuyorsa derhal doktora başvurmak gerekir. Doktor bir muayene gerçekleştirir ve ardından hastalık etkeninin beta streptokok bakterisinin varlığını araştırmak için kültür örneği alır. Tedavi edilmediği taktirde bademciklerin etrafında apse oluşabilir. Bu yüzden tonsilit tespit edildiğinde tedavi edilmelidir.
Çocuğunuzda bademcik iltihabına işaret eden bir bulgu varsa beslenirken olabildiğince yumuşak yiyecekler tercih etmeli ve boğazınızı rahatlatacak sulu gıdalar tüketmelisiniz.
Bir bakteri enfeksiyonu tespit edilirse doktorunuz oral antibiyotik ya da kas içine enjekte edilecek antibiyotik reçete eder. Enfeksiyon belirtileri birkaç gün içerisinde iyileşir. Ancak streptokok bakterilerinin bazı türleri, böbrek iltihabına ya da romatizmaya neden olabilir. Bunun için belirtiler iyileşse bile doktorunuzun belirttiği süreler boyunca ilaçlarınızı kullanmaya devam etmelisiniz.
İlaç tedavisi bademcik iltihabı vakalarında standart tedavidir. Ancak sık sık tekrar eden boğaz ağrısı ve bademcik iltihabı söz konusuysa doktor ameliyat seçeneğini değerlendirebilir.
Bademcik ameliyatının gündeme gelmesine sebep olan durumları sıralamamız gerekirse:
Copyright © 2025 Uzm. Dr. Songül Uzgelir. Tüm Hakları Saklıdır.
sahnemedya