Çocukluk döneminde en yaygın şikayetlerden biri de şiddetli baş ağrılarıdır. Çocuklarda baş ağrısı kimi zaman sinüzit veya enfeksiyon hastalıklarından kaynaklanırken kimi zaman da menenjit ve benzeri ciddi sağlık problemlerinden dolayı ortaya çıkabilir. Bu yüzden çocukların yaşadığı baş ağrıları mutlaka aile tarafından önemsenmelidir. Adana’da hastalarına hizmet veren Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doktor Songül Uzgelir çocuklarda baş ağrısı hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.
Çocuklarda da tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi çok sayıda farklı etken baş ağrısına yol açabilmektedir. Bilindiği gibi baş ağrısının kendisi bir hastalık değildir. Başka sağlık sorunlarının bir semptomu olarak görülür. Çocuklarda meydana gelen baş ağrılarının nedeninin anlaşılması kritik derecede önem arz eder. Çocuklarda baş ağrısına yol açan durumlardan bazıları şunlardır:
Hem yetişkin hem de çocuklarda gözlenen baş ağrısı şikayetlerinde akla önce migren gelmektedir. Migren rahatsızlığı başın bir tarafında veya her iki tarafında ataklar halinde yaşanan zonklama tarzındaki baş ağrıları ile kendisini gösterir. Çocuklarda ağrı öncesi gözde ışık çakması veya ışık hassasiyeti ve duygu durum değişiklikleri gözlenebilmektedir. Migren rahatsızlığında zonklayıcı baş ağrısının yanında ses ve ışık hassasiyeti, mide bulantısı veya baş dönmesi gibi semptomlar yaşanabilmektedir. Nadiren bazı migren vakalarında baş ağrısı yerine mide sorunları yaşanabilmektedir.
Çocuklarda en sık gözlenen baş ağrısı türlerinden biri de gerilim tipi baş ağrısı olarak adlandırılır. Gerilim tipi baş ağrısı çoğunlukla stresle tetiklenir. Ağrılar hafif veya orta şiddette kendisini gösterir. Migrene göre daha hafif şiddetli ağrılar olduğu söylenebilir. Gerilim tipi baş ağrısı şikayetlerine çene, boyun ve yüz bölgesindeki ağrılar da eşlik edebilmektedir.
15 gün veya daha uzun süreli baş ağrıları kronik baş ağrısı olarak tanımlanabilir. Çocuklarda uzun süreler boyunca varlığını sürdüren baş ağrılarının altında daha ciddi bir sağlık sorununun yatıyor olması muhtemeldir. Bu yüzden uzun süreli baş ağrılarında mutlaka uzman bir çocuk doktoruna başvurulmalı ve kapsamlı bir muayene yapılmalıdır.
İnsan yüzünde sinüs adı verdiğimiz hava ile dolu boşluklar yer alır. Bu boşluklarda soğuk algınlığından, bakteriyel ve viral enfeksiyonlardan kaynaklı enfeksiyonlar yaşanabilir. Şişme veya tıkanıklıkları meydana gelebilir. Bunun sonucunda çocuğun baş ve yüz bölgesinde ağrı, burun tıkanıklığı benzeri semptomlarla kendisini gösteren sinüzit rahatsızlığı, çocuklarda baş ağrısı şikayetlerinin yaygın nedenlerinden biridir.
Omurilik ve beyni saran bölge bakteriyel ya da viral bir enfeksiyona uğrarsa bu bölgede iltihaplanmalar yaşanabilir. Bu durum menenjit olarak adlandırılır. Bununla birlikte bulaşıcı olmayan bazı sağlık sorunları veya kafa travmalarının sonucunda da menenjit durumu gelişebilir. Erken aşamada tedavi edilmediği takdirde menenjit çok daha ciddi sağlık problemlerine hatta yaşamsal tehlikeye neden olabilmektedir.
Bunların dışında beyin iltihabı ve beyin tümörleri de çocukların şiddetli baş ağrıları yaşamasına sebep olabilir.
Çocuklarda yaşanan baş ağrıları basit bir nedenden dolayı ortaya çıkabileceği gibi beyin travması veya menenjit gibi önemli sağlık sorunlarından da kaynaklanıyor olabilir. Baş ağrılarının altında yatan önemli bir tıbbi durum varsa bu ağrılar ikincil baş ağrısı olarak tanımlanır. Aileler için çocuklarının yaşadığı baş ağrılarının nedenini tespit etmek veya anlamak kolay değildir. Bu yüzden çocuğun baş ağrıları önemsenmeli ve uzman bir doktor tarafından muayene edilmelidir. Bunun yanı sıra bazı durumlarda ailenin zaman kaybetmeksizin çocuğunu hastaneye götürmesi gerekir. Hastaneye başvurulması gereken durumları sıralamamız gerekirse:
Baş ağrısına yol açabilen çok sayıda etken mevcuttur. Bu faktörlerden biri de enfeksiyon hastalıklarıdır. Bu hastalıklar mantar, bakteri, virüs ve parazit benzeri mikroorganizmaların vücuda girerek üremesinden kaynaklanır. Grip ve soğuk algınlığı gibi virüslerden kaynaklanan enfeksiyonlar çocuğun burnunun tıkanmasına sebep olabildiği gibi baş ağrılarını da tetikleyebilir. Kulak ve boğaz enfeksiyonu veya sinüzit gibi enfeksiyon hastalıkları baş ağrısı şikayetine yol açar. Yani baş ağrısı enfeksiyon hastalıklarını değil bu hastalıklar baş ağrısını beraberinde getirir.
Çocuklarda baş ağrılarının nedenlerinden biri de gözlerdeki bir bozukluktan kaynaklanıyorolabilir. Özellikle gözün kırma kusurları ve astigmat gibi durumlarda ilk çocuklarda ilk bulgu baş ağrısı olabilir. Bilhassa gerilim tipi baş ağrısı şikayetlerinin altında yatan nedenlerden biri göz bozukluğu olabilir. Ancak baş ağrısı şikayeti ile doktora başvuran çocuklarda, şikayetin altında yatan nedenin görme sorunu olması nadir rastlanan bir durumdur.
Uzun süreler boyunca ekrana bakmak çocukların gözlerinin yorulmasına neden olur. Bundan dolayı da baş ağrısı şikayeti meydana gelebilir.
Ani şekilde başlayan baş ağrıları nadiren görülse de gittikçe şiddetlenen bir semptomdur. Genellikle bu şikayet, ciddi bir sağlık probleminin habercisi olabilmektedir. Örnek vermek gerekirse omurilik sıvısında meydana gelen basınç artışı, kafa travması, menenjit ve enfeksiyonlar ani başlayan baş ağrılarına neden olabilmektedir. Bu yüzden bu gibi durumlarda geç kalmadan sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.
Çocukların gün içerisinde tüketmeleri gerekenden daha az su tüketmesi ciddi oranda sıvı kaybına yani dehidratasyona yol açar. Vücut sıvı kaybettiğinde hem beyin hem de diğer dokular büzülme eğilimi gösterirler. Bu gibi durumlarda beyinde meydana gelen büzülme sinirler üzerinde baskı uygulayarak baş ağrısına yol açabilir. Dehidrasyondan kaynaklanan baş ağrılarına ağız kuruluğu ve yorgunluk gibi semptomlar da eşlik etmektedir.
Copyright © 2025 Uzm. Dr. Songül Uzgelir. Tüm Hakları Saklıdır.
sahnemedya