Çocuklarda göğüs ağrısı, son derece sık rastladığımız bir şikayettir. Ancak herhangi bir kalp hastalığından kaynaklanan göğüs ağrısı nadir görülen bir bulgudur. Yetişkin bireylerde kalp krizinden kaynaklanan ölümlerin fazla olması, çocuklarda görülen göğüs ağrısının da aile tarafından endişe ile karşılanmasına neden olur. Bu yüzden hem çocuğun hem de ailenin bilgilendirilmesi gerekir. Göğüs ağrısı, göğüs kafesinde yer alan organlardan kaynaklanıyor olabilir. Her iki cinsiyette de eşit sıklıkta karşımıza çıkan göğüs ağrısı yaygın şekilde 11 ve 14 yaş arası çocuklarda görülür.
Göğüs ağrıları genellikle iyi seyirlidir. Ancak sık sık tekrar ettiğinden dolayı çocukların fiziksel aktivitelerinin kısıtlanmasına, okula gidememesine neden olabilmektedir. Nadiren de olsa çocuğunuzun yaşadığı göğüs ağrısı, kalp damar sistemindeki bir rahatsızlıktan dolayı meydana gelebilir. Adana’da hastalarına hizmet veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Songül Uzgelir, çocuklarda göğüs ağrısı şikayeti hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
Çocukluk döneminde karşımıza çıkan göğüs ağrısı şikayetleri, genellikle nedeni bilinmeyen ağrılardır. Keskin ve batıcı bir his yaratan bu ağrı, kimi zaman birkaç saniye kimi zaman da birkaç dakika boyunca devam eder. Çocuk, nefes aldığında ağrı şiddetlenir ve göğüsün ortasında ya da memenin altında hissedilir. Kalp rahatsızlığından kaynaklanmayan ve yaşamsal tehlike barındırmayan bu ağrılar genellikle tedavi gerektirmez.
Çocuklarda karşımıza çıkan göğüs ağrılarının en yaygın nedenlerinden biri de kas ve iskelet sistemidir. Özellikle yoğun fiziksel aktivitede bulunan veya ağırlık kaldıran çocuklarda, sırt kaslarının gerilmesi ya da aktivite sırasında göğüs bölgesine alınan darbeler, öksürme ve çeşitli kazalar kasların zorlanmasına neden olur. Kaslardaki bu zorlanmanın neticesinde de göğüs ağrısı şikayeti yaşanır. Spor yaralanmalarından kaynaklanan göğüs kafesi hasarı son derece yaygın bir durumdur. Son olarak sırttaki kemiklerde veya göğüs kafesindeki yapısal bozukluklar da çocuklarda göğüs ağrılarına sebep olabilmektedir.
Genellikle ergenlik dönemindeki kızlarda yaygın şekilde ortaya çıkan bu ağrı, göğüsün sol tarafındaki göğüs kafesinin, kıkırdak birleşim yerlerinde hissedilir. Yoğun fiziksel aktivite sonrası görülebilen bu ağrılar, aynı zamanda öksürük veya solunum yolu enfeksiyonu gibi durumların ardından da ortaya çıkabilir. Aşırı ağır okul çantası taşımak da kaburga ağrılarına yol açabilmektedir.
Çocuklarda ve ergen bireylerde hafif aktivite sonrasında, aniden başlayan, batıcı, keskin ve nefes alındığı sırda şiddeti artan bu ağrılar, duruş bozukluklarından veya stres faktöründen kaynaklanabilmektedir. Masum göğüs ağrıları, tekrarlayabilmekle birlikte zamanla azalma eğilimindedir. Ve çoğu zaman tedavi gerektirmez.
Bilhassa 12 yaşın ardından çocuklarda okul ve sınav stresi, aile içi problemler, yas ve depresyon halinde göğüs ağrıları ile karşılaşılabilmektedir. Özellikle kız çocuklarında daha çok karşımıza çıkan psikolojik kaynaklı göğüs ağrıları, ayrıntılı ve kapsamlı muayenelerden geçirilmeli ve herhangi bir başka neden bulunamadığı takdirde psikolojik göğüs ağrısı tanısı konulmalıdır.
Astım ve zatürre benzeri solunum sistemine ilişkin bazı hastalıklar, çocuklarda şiddetli göğüs ağrılarına yol açabilmektedir. Zatürrede öksürük, nefes darlığı, sırt ağrısı, yüksek ateş veya sık nefes alıp verme gibi semptomlar da gözlenir. Özellikle astım atakları esnasında yaşanan nefes darlığına göğüs ağrıları da eşlik edebilmektedir.
Göğüs ağrısı nedenlerinden biri de sindirim sistemine ilişkin hastalıklardır. Bu hastalıkların eşlik ettiği göğüs ağrısı, genellikle yanma şeklinde ortaya çıkar. Özellikle yatma pozisyonundayken veya yemekten sonra hissedilir. Bu ağrılar kimi zaman birkaç dakika kimi zaman da birkaç saat boyunca devam eder.
Söz konusu göğüs ağrısı kalp sorunlarından kaynaklanıyor olabilir.
Çocuklarda göğüs ağrısı tanısı konulurken doktorların elindeki en önemli veri, hastanın detaylı tıbbi öyküsüdür. Doktor, çocuğun tıbbi öyküsünü sorgularken şu sorulara başvurur:
Doktor, ayrıntılı bir fiziksel muayene gerçekleştirmeli, göğüs duvarındaki anomaliler ve asimetri durumu değerlendirilmelidir. Ayrıntılı bölgeler incelenmeli, kalbin hızı, ritmi, sesleri ve üfürümler tespit edilmelidir. Tüm bu fiziksel kriterlerin yanı sıra hastanın psikolojik durumu da incelenmelidir.
Göğüs ağrısı şikayeti ile gelen her çocuk güvenilir bir tetkik yöntemi olan EKG ile muayene edilmelidir.
Bilhassa kardiyak hastalıklardan veya akciğer hastalıklarından şüphe edilen çocuklarda akciğer grafisine başvurulur.
Çocuklardaki olası kalp hastalıklarının kesin tanısının konulabilmesi için ekokardiyografi tetkikine başvurulması gerekir.
Eğer çocuklarda kalp hastalığından kaynaklanan bir göğüs ağrısı şüphesi bulunuyorsa ileri düzeyde tetkiklere başvurulabilir.
Çocuklarda farklı nedenlerden kaynaklanabilen göğüs ağrısının tedavisinde ağrıların temelinde yatan nedene göre hareket edilir. Örneğin kaburga ağrısı veya kas iskelet sistemine dair yaşanan göğüs ağrısında genellikle ağrı kesici ilaçlar ile istirahat yöntemiyle tedavi sağlanır. Nedeni tespit edilemeyen göğüs ağrılarında ise herhangi bir tedavi uygulaması gerekmemektedir. Ancak yine de bu ağrıların zaman zaman tekrar edebileceği fakat sıklığının ise zamanla azalacağı aileye anlatılmalıdır.
Akciğer, sindirim sistemi ve psikolojik etkenlerden dolayı meydana gelen ağrılarda çocuklar uzman doktor tarafından takip edilmeli ve tedavi altına alınmalıdır. Kalp damar hastalıklarından dolayı gelişen göğüs ağrıları hasta ve ailede ciddi endişeye neden olsa bile bu hastalar, uzman çocuk kardiyologları tarafından tedavi edilebilirler. Bu endişelerin önüne geçmek için ailenin bu konuda bilinçlendirilmesi gerekir.
Copyright © 2025 Uzm. Dr. Songül Uzgelir. Tüm Hakları Saklıdır.
sahnemedya