Heamophilus Influenzae Tip B bakterisinin yol açtığı hastalıklar genellikle ağır şekilde ilerler. Menenjit ve akciğer enfeksiyonu gibi bulaşıcı hastalıklar bunlara örnektir. Özellikle de henüz beş yaşını doldurmamış çocuklar bu bakteriden kaynaklanan hastalıklara karşı daha büyük risk altındadır. Adana’da hastalarına hizmet veren Uzman Çocuk Doktoru Songül Uzgelir, çocuklarda HİB aşısını sizler için anlattı.
Heamophilus İnfluenzae Tip B Bakterisi çok sayıda ciddi ve ölümcül rahatsızlıklara yol açabilen, tehlikeli bir bakteridir. Menenjit, kalp zarı iltihabı, zatürre, eklem iltihabı, yumuşak doku iltihabı, ortak iltihabı ve sinüzit bu hastalıklara örnek olarak verilebilir. HİB bakterisinden kaynaklanan hastalıklar genellikle beş yaşından küçük çocuklarda karşımıza çıkar. Ancak yetişkinlerde ve beş yaşından büyük çocuklarda, bazı hastalıkların bağışıklık sistemini zayıflatması halinde HİB bakterisi yeniden bir risk faktörüne dönüşmektedir.
Evet, HİB bakterisinden kaynaklanan hastalıklar son derece ciddi sağlık sorunlarıdır. Bu hastalıkların önemli bir bölümünde çocuğun derhal hastaneye yatırılması ve doğrudan tedavi altına alınması gerekir. Uygulanan tedaviye rağmen HİB kaynaklı menenjiti olan her yirmi çocuktan biri maalesef yaşama veda etmektedir. Yaşama devam eden her beş çocuktan birinde ise kalıcı beyin hasarı veya sağırlık durumu ortaya çıkmaktadır.
HİB Bakterisinden kaynaklanan hastalıklar, hastanın bedeninde etkiledikleri yere göre farklı semptomlar göstermektedir. Bu hastalıklar içerisinde en ağır seyreden rahatsızlık: beyin ve omur iliği saran zarda görülen iltihaplanma yani menenjittir.
Bu rahatsızlığın yol açtığı semptomlar şu şekildedir:
Kişinin burnunda veya boğazında HİB bakterisi bulunuyorsa, bu kişinin öksürmesi, hapşırması hastalığın yayılmasına yol açmaktadır. Bakterinin solunum yolu ile doğrudan temas sonucu bulaşması beklenir. Bakteri, bulaştığı kişinin boğazında ve burnunda herhangi bir hastalığa neden olmadan kalabilmektedir. Bazı durumlarda kan yolu ile yayılabilir ve son derece ciddi enfeksiyonlara neden olabilir.
Bakteri solunum yolu ile kolayca bulaşabildiği için hastalıktan korunmanın en iyi yolu HİB aşısıdır.
HİB Aşısı:
HİB Aşısı, HİB bakterisinden kaynaklanan rahatsızlıklardan ve bu rahatsızlıkların yol açabileceği hasardan korunmanın en iyi yoludur. Ölümcül olabilen bu hastalıklardan korunmak için mutlaka HİB aşısı yaptırılmalıdır.
Menenjite karşı neredeyse tam koruma sağlar.
HİB Bakterisinin yol açtığı hastalıklar çocukların özel bir bakıma ihtiyaç duymasına sebep olur. Aynı zamanda bu hastalar okula devam etmekte zorlanırlar. HİB aşısı ile bu gibi olumsuzlukların önüne geçilebilmektedir.
Bebeklere ve özellikle de beş yaşından küçük tüm çocuklara HİB aşısı uygulanmalıdır. Çünkü bakterinin risk yarattığı en önemli grup beş yaş altı çocuklardır.
Bazı hastalıklar beş yaşından büyük çocukları veya yetişkinleri HİB açısından risk altına alır. Bu hastalara da mutlaka HİB aşısı yapılmalıdır.
Beş yaş ve üzeri bireylerde bazı hastalıklar bağışıklık sistemine zarar verir. Bu durum kişinin yeniden HİB açısından risk altına girmesine neden olur.
Ülkemizde uygulanan ulusal aşılama takvimi içerisinde HİB aşısı beşli karma aşının içerisinde değerlendirilir. HİB aşısı bebeğin ikinci, dördüncü, altıncı ve on sekizinci ayda toplamda dört doz halinde uygulanır?
Beş yaş üzeri çocuklarda HİB’e dair riski arttıran bir durum olmadığı sürece aşılanma elzem değildir.
Evet, son derece güvenli bir aşı olan HİB aşısı, hastalığı önlemekte son derece başarılıdır. HİB aşısı uygulanan çocukların büyük bir kısmında herhangi bir yan etki görülmemektedir.
HİB aşısının olası yan etkileri genel olarak hafif ve iki, üç gün içerisinde sonlanan etkilerdir. Kimi zaman ateşlenme kimi zaman da aşının uygulandığı yerde şişlik, ağrı, kızarıklık veya sıcaklık artışı gözlenebilir.
Aşının ilk dozu uygulandığında herhangi bir alerjik reaksiyon gözlenirse sonraki dozları uygulamaktan vazgeçilir.
Aşının içeriğinde yer alan bileşenlerden herhangi birine karşı alerjik reaksiyon gözlenirse bu bileşenin yer aldığı hiçbir aşı uygulanmaz.
Copyright © 2025 Uzm. Dr. Songül Uzgelir. Tüm Hakları Saklıdır.
sahnemedya