Pnömokok enfeksiyonları tüm dünyada 5 yaş altı çocuklarda görülen en önemli hastalıklardandır. Halk arasında zatürre aşısı olarak da adlandırılan Pnömokok aşısı, Streptococcus Pneumoniae bakterisinden kaynaklanan rahatsızlıkların önlenmesi için uygulanmaktadır. Bu bakteri, kemik enfeksiyonu, sinüzit, kan iltihabı, orta kulak iltihabı, menenjit ve zatürre de dahil olmak üzere çok sayıda hastalığa neden olabilmektedir.
Pnömokok aşısı uygulaması ile bağışıklık sisteminin bu bakteriyi tanıması, onunla nasıl mücadele edeceğini öğrenmesi mümkündür. Bu sayede hem çocuk hem de yetişkinler üst solunum sistemine zarar verecek, şiddetli enfeksiyonlara karşı önlem alınmış olur. Türkiye genelinde kullanılmakta olan iki farklı Pnömokok aşısı bulunmaktadır. Bunlar Pnömokok Konjuge ve Pnömokok Polisakkarid aşısıdır. Bu her iki aşı da bakterilerden arındırılmış, ölü bir içeriğe sahiptir. Bu özelliğinden dolayı çocuklarda ve yetişkinlerde herhangi bir ciddi yan etki göstermez. Adana’da hastalarına hizmet veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Songül Uzgelir, çocuklarda Pnömokok (Zatürre) aşısı hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
Zatürre aşısı pnömokok bakterisinden dolayı gelişen ciddi sağlık sorunlarını önlemek için geliştirilen ve uygulanan bir aşıdır. Pnömokok bakterisinin neden olduğu rahatsızlıklar bilhassa da zatürre, sadece ülkemizde değil tüm dünyada en önemli sağlık sorunları arasında yer alır.
Pnömokok (Zatürre) aşısı ile bu bakterinin tetiklediği hastalıklara karşı vücudun bağışıklık sistemi güçlendirilebiliyor ve kişi koruma altına alınabiliyor. Yapılan bilimsel çalışmalar hem çocuk hem de yetişkin bireylerde pnömokok aşısının etkin bir koruma sağladığını gözler önüne seriyor. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinin yanı sıra antibiyotik ihtiyacını da azaltan pnömokok aşısı hem bireysel hem de toplumsal sağlığın korunması için önemlidir.
Zatürre aşısı bireyleri korumanın ötesinde zatürre ve benzeri hastalıkların toplum genelinde yayılmasının da önüne geçer.
Özellikle Pnömokok aşısı uygulanması gereken risk altındaki grupları sıralamamız gerekirse
Pnömokok aşısının yol açtığı yan etkileri çoğu zaman geçici ve hafif seyreden, ciddi olmayan etkilerdir. Aşının uygulandığı bölgede sertlik, ağrı veya hassasiyet yaşanabilir. Bunun yanı sıra yine uygulama bölgesinde ödem veya iltihaplanma yaşanabilmektedir. Diğer olası yan etkiler ise iskelet sisteminde ağrı, baş ağrısı, yorgunluk ve halsizlik durumları sıralanabilir.
Çocuklara pnömokok (zatürre) aşısı uygulandığında hafif ateş, iştah kaybı, huzursuzluk ve bölgede hassasiyet yaşanması normaldir.
Copyright © 2025 Uzm. Dr. Songül Uzgelir. Tüm Hakları Saklıdır.
sahnemedya