Sünnet işlemi penisin ucunda, idrar çıkış deliğini kapatan cilt katlantısının kesilerek alınmasını ifade eder. Eski yüzyıllardan bu yana birçok toplumda bir gelenek ve dini bir zorunluluk olarak uygulanan bu işlem, ilkel dönemlerde bile tercih edilmekteydi. O yıllarda tıbbi açıdan sağladığı faydalar tam olarak bilinmese de tıp alanında yaşanan gelişmeler sünnet işleminin yararlarını gözler önüne sermektedir. Adana’da hastalarına hizmet veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Songül Uzgelir, çocuklarda sünnet işlemi hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.
Sünnet, penisin ucunda yer alan prepisyum isimli derinin cerrahi yöntemle çıkarılmasıdır. Cinsel yolla bulaşan bazı hastalıkların ve idrar yolu enfeksiyonlarının yaşanma riskini büyük oranda azaltan bu uygulama hem dini ve kültürel bir gereklilik hem de tıbbi açıdan faydalı bir uygulamadır. Her yaşta uygulanabilsede iki ve altı yaş arası dönemi uygun değildir. Zira bu yaşlarda uygulanan sünnet işlemi çocuğun psikolojik açıdan travmalar yaşamasına neden olur.
Sünnet kelime kökü itibari ile kesmek veya kesilmiş gibi anlamlara gelir. Erkek çocukların penisinin ucundaki derinin cerrahi müdahale ile çıkartılmasını anlatan bu kavram çocuk doğduktan birkaç gün sonra gerçekleştirilebileceği gibi ileriki yaşlarda da uygulanabilmektedir.
Sünnet için ideal yaş aralığının ne olduğu konusu her zaman için tartışmalıdır. Çocuğun psikolojik açıdan sünnete hazır olması veya vücudunda yaşadığı değişikliği anlayabilecek yaşta olması veya hiçbir şey hatırlamaması gibi konular tercihleri şekillendirir.
Çocuğun psikolojik gelişim evreleri düşünüldüğünde iki ve beş yaş arası dönemin çok da uygun olmadığı kanaati gelişir. Sünnet her yaşta çocuk için travma olabilmektedir. Çocuğun korku yaşamasının önlenmesi için işlem sedasyon veya genel anestezi etkisi altında gerçekleştirilebilir. Cerrahi müdahalenin başarısı veya iyileşme süreci için yaşın herhangi bir önemi yoktur.
Sünnet işlemi öncesinde çocuğun hazırlanması gerekir. Karar verilen anestezi uygulanır ve alınacak olan prepisyum derisi, sterilize edilir. Sonrasında hekim bir dizi kesim yapar ve gland adı verilen penis başını açığa çıkarır.
Kesim yapıldıktan sonra gerekirse cerrahi dikişlerle kesim kenarları kapatılır. Dikişler kendiliğinden eriyen bir yapıdadır. İşlemin ardından hastanın iyileşme süreci başlar. İyileşme döneminde penis bölgesinin temizliğine özen gösterilmeli ve herhangi bir enfeksiyon oluşmaması için hijyen kurallarına dikkat edilmelidir.
Sünnet işleminin ne kadar süreceği bazı faktörlere göre farklılaşabilir. İşlemin süresinde cerrahın uzmanlık ve tecrübesi, hastanın yaşı ve genel sağlık durumuna göre şekillenebilir. Fakat genellikle kısa süren bir işlem olduğunu söyleyebiliriz. Klasik sünnet işlemi ortalama 15 ila 30 dakika arasında sürer. Sünnet işlemi hazırlık, anestezi, kesim ve dikiş atma gibi evrelerden oluşmaktadır.
Belirtmek gerekir ki sünnet işleminin süresi yetişkinlerde ve çocuklarda farklıdır. Çocuklarda uygulanan sünnet daha kısa sürer çünkü çocuklarda prepisyum derisi çok daha küçüktür.
Lazerle sünnet, klasik cerrahi uygulamalarına alternatif olarak geliştirilmiş modern bir uygulamadır. Lazer teknolojisi ile sünnet işleminin gerçekleştirilmesi geleneksel cerrahiye kıyasla çocuğun daha hızlı iyileşmesini sağlar.
Dikişsiz sünnet, dikiş kullanımının minimum düzeyde olduğu veya hiç dikiş kullanılmayan sünnet yöntemidir. Dikişsiz sünnette farklı cerrahi yöntemler ve malzemeler kullanılır. Operasyon dikişsiz sünnet için tasarlanmış klamp ve klipslerle gerçekleştirilir. Sünnet edilen bölgedeki derinin bir arada kalmasını sağlayan bu klipsler dikişlere olan gereksinimi ortadan kaldırır.
Sünnet işlemi anestezi etkisi altında gerçekleştirilir. Yani çocuk sünnet sırasında herhangi bir ağrı hissetmez. Lokal anestezi uygulanan vakalarda sadece ilgili bölge uyuşturulur. Ancak bu çocuğun korku ve kaygılarını önlemekte yetersiz kalabilir. Psikolojik açıdan çocuğun zorlanmasına neden olur.
Sünnet uygulamasından sonra ağrı ve şişlik yaşanması olasıdır. Hissedilen ağrı birkaç gün içerisinde azalacaktır. Bu şikayeti azaltmak için doktorunuzun önerdiği ağrı kesicilerden faydalanabilirsiniz. Hijyen ve temizliğe özen gösterdiğiniz taktirde çocuğunuz sağlıklı bir iyileşme süreci yaşar.
Sünnet ciddi ve titizlik gerektiren bir operasyondur. Bu yüzden iyi eğitimli ve tecrübeli uzmanlar tarafından klinik koşullar altında gerçekleştirilmelidir. Çocuk üroloji uzmanları ve çocuk cerrahları tarafından gerçekleştirilmesi gerekir.
Yenidoğan Sünneti vücudun hücre yenilenmesi, üretimi ve gelişmesi açısından en yüksek verimde olduğu dönemde gerçekleştirilir. Yenidoğan sünnetinin çok daha hızlı iyileştiğini söylememiz gerekir. Cerrahi ve psikolojik açıdan yaşanabilecek komplikasyonların ihtimali yenidoğan sünnetinde çok daha düşüktür.
Bunların haricinde:
Tekrar eden idrar yolu enfeksiyonları, penis başı iltihabı ve daha birçok sağlık sorunun önlenmesinde fayda sağlar.
Sünnet işlemi ile alınan penis ucu derisi idrar deliğini örter. Bu deri alınmadığı taktirde derinin altında pislik ve salgı biriken, idrar sıvısı ile temas eden bir bölge oluşur. Bu yüzden temizliği zordur ve enfeksiyon riskine açıktır.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda taşıyıcılık riski sünnet olmayan bireylerde daha fazladır. Çocuklarda sünnet derisinde yapışmalar, idrar çıkışının engellenmesi ve peniste apselerin oluşması gibi riskler söz konusudur. Penisteki kan akımının bozulması da önemli bir problemdir. Sünnet işlemi tüm bu olası sağlık sorunlarından koruma sağlar.
Copyright © 2025 Uzm. Dr. Songül Uzgelir. Tüm Hakları Saklıdır.
sahnemedya