Çoklu Besin Alerjisi Olan Annelerde ve Çocuklarda Beslenme

Besin alerjisi bebeklerde son derece yaygın görülen bir sağlık sorunudur. Bağışıklık sisteminin normalde zararsız olan bir besini zararlı olarak algılamasının sonucunda vücut alerjik reaksiyon gösterir. Bağışıklık sistemi söz konusu etkene karşı mücadele eder ve antikor geliştirir. Bu durum da besin alerjisinin gelişmesine neden olur. Bebeklerde çok sayıda besin alerjik reaksiyon yaratabilir. Fakat bebeklerde en yaygın görülen besiin alerjileri süt, yumurta, kuruyemiş, soya, buğday, tahin, kabuklu deniz mahsulleri ve fıstıktır. Bu gıdaların yarattığı besin alerjileri, ilerleyen yaşla birlikte ortadan kalkabileceği gibi yaşam boyunca varlığını sürdürebilir. Yapılan bazı bilimsel çalışmalar bir besine karşı alerjisi olan çocukların başka bir besine karşı da alerji geliştirmeye daha yatkın olabileceğini öne sürmektedir. Çoklu besin alerjisinin belirtileri arasında ürtiker, döküntü, anaflaksi, dışkıda kan, mukus, beslenme problemleri, hırıltılı solunum, kusma, solunum sıkıntısı, mide bulantısı gibi durumlar sayılabilir. Çoklu besin alerji belirtileri kimi durumlarda hafif şekilde seyrederken kimi durumlarda ciddi boyutlara ulaşabilmektedir. Adana’da hastalarına hizmet veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Songül Uzgelir, çoklu besin alerjisi olan anne ve çocuklarda beslenmeye dair bilinmesi gerekenleri anlattı.

Bebeklerde Çoklu Besin Alerjisi Tedavisi

Bebeklerde besin alerjisine yol açan besinlerin tespiti için alerji uzmanı bazı testlere başvurur. Deri testi ile alerjen olabileceği düşünülen besinin az bir miktarı bebeğin cildinin altına yerleştirilir. Bu sayede bebeğin alerjen maddeye karşı nasıl bir reaksiyon gösterdiği incelenebilir. Uygulama bölgesinde herhangi bir kabarıklık veya kızarıklık oluşursa bebeğin o besine karşı alerjisi olduğu tespit edilmiş olur. Uygulama bölgesinde herhangi bir belirti gözlenmezse aynı test farklı maddelerle tekrar gerçekleştirilir.

Alerji uzmanı, alerjeni tespit etmek için başka tetkikler de uygulayabilir. Alerjeni bulmak tedavinin başarısı açısından son derece önemlidir. Alerjik reaksiyona yol açan alerjen tespit edildikten sonra çoklu besin alerjisinin yönetimi ve kontrol altına alınması kolaylaşır. Besin alerjisine neden olan etkenden olabildiğince uzak durmak gerekir. Örnek vermek gerekirse bebeğin süt alerjisi varsa, süt ve süt içeren ürünlerin tamamı çocuğun beslenme rutininden çıkartılmalıdır.

Çoklu Besin Alerjisi Olan Bebeklerde Beslenme

Çoklu besin alerjisi yaşayan bebeklerin beslenmesinde ailenin azami dikkat göstermesi gerekir. Çoklu besin alerjisi yaşayan bebekler, alerjen madde tespit edildikten sonra bu maddeden izole edilmelidir. Çocuğun alerjik reaksiyon gösterdiği besin maddesi, çocuğun beslenme rutininden çıkartılır. Beslenme sürecinin doğru ve sağlıklı şekilde sürdürülebilmesi için bütün alerji kaynaklarının tespit edilmesi gerekir.

Çoklu besin alerjisi olan ve ek gıdaya ihtiyaç duyan bebeklerde mümkün olduğunca alerji uzmanının ve çocuk doktorunun önerdiği mamayı tercih etmeniz gerekir. Bazı alerjenlerin hangi besinlerde olduğu konusu karmaşık olabilmektedir. Bu yüzden alerji diyetisyeni ile bebeğiniz için doğru bir beslenme programı yapabilir ve bebeğinizin alerjisini doğru yönetmeniz gerekir. Eğer bebeğin süt veya yumurta gibi temel protein kaynaklarına karşı alerjisi varsa protein ihtiyacını karşılayabileceği alternatif gıdalara yönelmek faydalı olacaktır. Bu sayede bebeğinizin hem gelişiminin sağlıklı şekilde devam etmesi hem de alerjik reaksiyon geliştirmemesi için doğru adımlar atabilirsiniz. Unutmamak gerekir ki beslenme konusu çocuklarda ihmal edilebilecek bir konu değildir. Bu yüzden mutlaka uzman desteği almanız gerekir.

Çoklu Besin Alerjisi Olan Bebeklerin Anneleri Nasıl Beslenmelidir?

Çoklu besin alerjisi bebeğin yaşamının ilk aylarında meydana gelebilen bir durumdur. Yalnızca anne sütü ile beslenilmesi gereken bu dönemde çoklu besin alerjisi yaşanabilir. Anne sütü aracılığı ile bebeğe iletilen proteinler alerji oluşturabilir. Bu durumda emziren annenin beslenme konusuna büyük özen göstermelidir. Bebeğin alerjik reaksiyon gösterdiği besinlerin, annenin beslenme rutininden çıkartılması, bebeğin alerji yönetimi için önemlidir. Örnek vermek gerekirse bebek yumurtaya karşı alerjik reaksiyon gösteriyorsa yumurta ve yumurta barındıran hiçbir yiyecek anne tarafından tüketilmemelidir. Paketli gıdaların büyük bölümünde yumurta bulunmaktadır. Bu nedenle çoklu besin alerjisi olan çocukların anneleri, paketli gıdaları satın alırken içeriğini dikkatle okumalıdır. İçeriğinde alerjen besin olan hiçbir gıda tüketilmemelidir. Annelerin de alerji diyetisyeninden destek almasında fayda vardır.

Bazı alerjenlerin hangi besin gruplarında yer aldığı bilinmeyebilir. Bu noktalarda diyetisyeninizden alerjenin hangi besinlerde olduğu konusunda bilgi alabilirsiniz. Doğru bir beslenme rutini ile bebeğinizin çoklu besin alerjisini yönetmeniz mümkündür.

Diğer Haberler