Ek Gıdaya Geçişle İlgili Bilmeniz Gerekenler

Uzmanlar bebeklerin ilk altı ay boyunca yalnızca anne sütü ya da mama ile beslenmesi gerektiğini belirtiyor. Peki ama ek gıdaya geçiş süreci nasıl olmalı? Bebeklere ilk altı aydan sonra hangi ek gıdalar verilmeli? Adana’da hastalarına hizmet veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Songül Uzgelir, ek gıdaya geçişle ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

Bebeklerde Ek Gıda Başlangıcı

Birçok anne bebeğinin yeterince emmiyor oluşundan dolayı endişeye kapılarak bebeğine anne sütü vermeyi kesebiliyor. Oysaki anne sütü, bebeğin zihinsel, fiziksel ve ruhsal gelişimi için gereksinim duyduğu tüm bileşenleri içerisinde barındıran kıymetli bir hazine. Anne sütü yerine ilk altı aydan önce ek gıdaya başlamak henüz olgunlaşmamış sindirim sisteminde sorunlara yol açabilir. Genel olarak ek gıdaya başlamanın güvenli aralığı 17-26. hafta arasındadır. Erken başlamak gibi geç başlamak da sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmayı engelleyebilir.

Bebeklerde Beslenme Dönemleri

Bebeklerde beslenme dönemi üç başlık altında incelenir. Bu dönemler:

Yaşamın ilk altı aylık döneminde bebek yalnızca anne sütü ya da mama ile beslenmelidir. D vitamini haricinde bebeğin geri kalan tüm besin gereksinimleri anne sütü ile karşılanabilmektedir.

Ek Gıdalara Erken Geçmenin Neden Olduğu Problemler Nelerdir?

Bebeğinizin katı gıdalarla beslenmeye hazır olduğunuzu anlayabilmeniz için gözlemlemeniz gereken belirtiler şu şekildedir:

Ancak olması gerekenden erken dönemde ek gıdalara geçilirse bebeğin emeceği süt miktarı azalır. Bu da protein eksikliğine ve büyüme hızının yavaşlamasına neden olur. Katı gıdalara erken başlayan bebeklerde ise obezite görülme riski artmaktadır. Bunun yanı sıra katı gıdalara erken başlamak bebeğin ilerleyen dönemde bazı böbrek sorunları yaşamasına neden olur.

Ek Gıdaya Geçiş Kuralları

Ek gıdaya ilk başlandığında dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. İşte bebeğinizin ek gıdaya başladığı dönemde dikkat etmeniz gereken kurallar:

Bebekler İçin Ek Gıda Önerileri

Annelerin bu süreçte karar vermekte en çok zorlandığı konulardan biri de hangi ek gıdayla başlayacağı…

Sebze Çorbası Yerine Sebze Püresi

Sebze çorbası yerine sebze püresi tercih etmek aşırı kaloriyi dengelemek açısından faydalı olabilir. Başlangıçta blender kullanıp zamanla ezilen ve iri parçaları olan yiyeceklerle bebek beslenmelidir. Dokuzuncu ay itibari ile bebek elle beslenmeye başlamalıdır. Bebeğinize hazırladığınız sebze pürelerine ekleyeceğiniz yağın, artık anne sütünden temin edemediği enerji ihtiyacını karşılayabilmesi gerekir. Bebeğin büyümesini destekleyecek yağ asitleri, bitkisel yağlardan elde edilmelidir. Sütlü ve unu mamalara bitkisel yağlar ekleyerek bebeğinize ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayabilirsiniz.

Yedinci Ayda Bebekler Ek Gıdada Proteinle Tanışır

Yedinci ayda hormon içeriği bulunmayan kuzu eti ile bebeğinizi tanıştırabilirsiniz. Et protein başta olmak üzere bebeğin ihtiyaç duyduğu çinko ve demir gibi mineralleri de sağlar. Sebze çorbalarına kıyma olarak et ekleyebilir ve çiğnemeyi öğrendikten sonra bebeğinize köfte yedirebilirsiniz.

Bebekler için referans protein kaynağı yumurta sarısıdır. Pişmiş ve katı halde yumurta sarısı azar azar bebeklere altıncı ay itibariyle, beyazını yedinci ay itibariyle verilebilir. Protein ihtiyacı için bebeğinize her gün bir yumurta verebilirsiniz

Balık ve tavuk eti ise sekizinci ay itibari ile bebeğin beslenme rutinine eklenebilir. Baklagillerin bir kısmına yedinci ayda nohut ile fasülyeye sekizinci ayda geçilebilir.

10 ve 12. Aylarda bebeğinize sofradaki yemeklerden tuzsuz ve uygun olanlarını tattırabilirsiniz. Yine de on ikinci aya dek bebeğinize verdiğiniz yiyeceklerin baharatsız ve tuzsuz olmasına özen gösterin. Bebeğiniz sizinle birlikte sofraya oturmalı ve kendi kendini beslemelidir.

Dokuzuncu Aydan İtibaren Bebek Kendisi Yemeye Başlamalı

Bebeklerin yeni gıdalar denemeyi reddetmesine neofobi adı verilir. Bebekler ek gıdalara alıştıktan sonra onlara ısrarcı olmadan, aç oldukları zamanlarda aralıklı olarak besinler denetilmeli. Bebeklere beslenme konusunda bazı özgürlükler tanınmalı ve kendi kendilerini beslemelerine izin verilmelidir. Bu durum bebeğin öz güvenini pekiştirir.

Ek Gıdaya Geçişte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diğer Haberler