Mevsim geçişlerinde yaşanan ani ve sert iklim değişimleri, soğuyan havalar ve toplum genelinde yaşanan salgın hastalıklar hem yetişkinlerin hem de çocukların güçsüz düşmelerine sebep olabiliyor. Kış aylarında alerjik rahatsızlıklara olan yatkınlık artıyor ve viral enfeksiyonlara yakalanma riskimiz artıyor. Bu yüzden kış aylarında bebeklerimizin bağışıklık sistemini desteklemek, güçlü tutmak daha önemli hale gelebiliyor. Aileler soğuk kış aylarında en az bebekleri kadar kendilerinin de hastalık riski ile karşı karşıya olduklarını unutmamalı. Bu yüzden hem bebeğinizin hem de kendinizin bağışıklık sistemini desteklemek için bazı önlemler almanız gerekiyor. Bağışıklık sisteminizin vücudunuzdaki olası bir enfeksiyona karşı direnç gösterebilecek durumda olması gerekiyor. Mevsim koşullarına uygun gıda takviyeleri ve birkaç basit önlem ile kış aylarını sağlıklı biçimde atlatabilirsiniz. Adana’da hastalarına hizmet veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Songül Uzgelir kış aylarında çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek için alabileceğiniz önlemleri anlattı.
Bebekler dünyaya geldiklerinde bağışıklıkları zayıf düzeydedir. Bağışıklık sistemleri henüz tam anlamıyla gelişmemiştir. Bu yüzden kış mevsiminde bebeklerimizi hastalıklara karşı korumak için bağışıklıklarını güçlendirmemiz gerekir. Bunun için atacağımız ilk adımlardan biri günlük temel rutinlerin devamını sağlamak olmalıdır. Bebeklerin günlük yaşam içerisindeki beslenme, uyku ve oyun gibi rutinlerini devam ettirmek önemlidir. Olabildiğince dengeli, yeterli, çeşitli ve sağlıklı bir beslenme rutini sağlanmalı. Uyku ve oyun ritmi devam ettirilmeli. Bu sayede bebekler zihinsel ve fiziksel gelişimlerini sürdürürken bağışıklık sistemleri de desteklenmiş olur.
Beslenme, bebeklerin bağışıklığının gelişiminde destek olmak için gereken en önemli unsurlar arasındadır. Bir yaşın ardından, sonrasında da iki yaşa kadar bebeğin bağışıklık sisteminin desteklenmesi, ritmin sürdürülmesi için anne sütü ile beslemeye devam etmek gerekir. Anne sütünün olmaması veya yeterince gelmemesi halinde doktor tavsiyesi ile devam sütünden faydalanılabilir. Prebiyotik ve D vitamini içeriği sayesinde devam sütleri bebeğin bağışıklık sisteminin işlevini yerine getirmesine katkı sağlar.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için atılabilecek adımların en mühimlerinden biri de dengeli beslenmedir. Kış aylarında bebeklerin bağışıklığını güçlendirmek için olabildiğince çeşitli, düzenli ve dengeli beslenmelerini sağlamak gerekir. Bu dönemde çocukların beslenerek ihtiyaçları olan A,D,C ve E vitaminlerini, Omega 3 ve çinko gibi gereksinimlerini almaları gerekir. Özellikle çinko ve selenyum açısından zengin gıdaların kış aylarında tercih edilmesi bağışıklık açısından fayda sağlar. Bunun yanı sıra
Savunma sistemimizin vazgeçilmez unsusu olan antikorlar, bebeğe anne tarafından plasenta ile iletilir. Bu antikorlar bebeklerin altı ay kadar hastalıklara karşı korunmasını sağlar. Bunun ardından bebeğin anne sütünden edineceği antikorlara ihtiyacı vardır. Anne sütü içeriğinde yer alan immünoglobulin A bebeğin bağışıklık sistemi için dolayısıyla hastalıklardan korunması için büyük önem taşır. Bunun yanı sıra anne sütünde yer alan bir başka bileşen laktoferrin bazı bakterilerin çoğalmasını önler. Anne sütü, prebiyotikler de bazı faydalı bakterilerin gelişimine katkı sağlar.
Sigara dumanında yer alan 4000’in üzerinde kimyasal bileşen bulunur. Bu kimyasallardan nikotin ve karbonmonoksit, hamilelik döneminde bazı damarların daralmasına neden olarak bebek ve anne arasındaki besin alışverişinin zarar görmesine neden olur. Bu da bebeğin anne karnında yeterince beslenememesine yol açar. Bunun sonucunda ise bebek, gelecekte bağışıklık sistemi sorunları, ortakulak iltihabı, alerji, astım veya gelişim geriliği gibi problemlerle karşı karşıya kalmasına sebep olabilir.
Probiyotik, gerektiği kadar alındığında bebeğin sağlığını olumlu yönde etkileyen önemli mikroorganizmalardır. Yoğurt, peynir ve kefir gibi fermente gıdalarda yer alan probiyotiklerin bebeklerin beslenmesine dahil edilmesi onları bazı hastalıklara karşı dirençli hale getirir.
Probiyotikler ve prebiyotikler birbiri ile karıştırılsa da prebiyotikler kalın bağırsaktaki faydalı bakterilerin gelişimini destekleyerek önemli bileşenlerdir. Muz, enginar, baklagil ve pırasa gibi gıdalarda bulunan prebiyotiklere beslenmede yer vermek bağışıklığı destekler, çocuğu hastalıklara karşı koruma altına alır.
Örnek vermek gerekirse kivi, C vitamini açısından birçok gıdaya kıyasla daha zengindir. Bu özelliği ile çocuğun bağışıklığını güçlendiren ve mikroplara karşı vücudun savunma sistemini tahkim eden bir gıdadır. C Vitamini vücudun demir emilimini de arttırarak bağışıklığa katkıda bulunur.
Balık, antioksidan açısından zengin bir gıdadır. Yeterince balık tüketen çocukların sadece bağışıklığı değil aynı zamanda akademik performansı da olumlu yönde etkilenir.
Şekerli gıdaların fazlaca tüketilmesi çocuğun sağlıksız bir şekilde kilo almasına yol açacağı gibi aynı zamanda bağışıklık sistemini de zayıflatmaktadır. Bu yüzden çocukların mümkün olduğunca ev yemekleri tüketmesi gerekir.
Copyright © 2025 Uzm. Dr. Songül Uzgelir. Tüm Hakları Saklıdır.
sahnemedya