Kızamıkçık aşısı rubella virüsünün yol açtığı ve ciltte kırmızı döküntülerle kendisini gösteren, genellikle çocuklarda karşımıza çıkan bir çeşit viral enfeksiyondur. Rubella virüsünün vücuda girmesinin ardından 2 ya da 3 hafta içerisinde hastalık kendisini göstermeye başlar. Kırmızı döküntüler, baş ağrısı ve hafif ateş, kızamıkçık hastalığının yaygın görülen klinik belirtileri arasındadır. Hastalığı bir defa geçiren kişiler ömürleri boyunca hastalığa karşı koruma kazanırlar. Kızamıkçık aşısı aynı zamanda antikor üreterek kişinin hastalığa karşı daha güçlü bir koruma kazanmasını sağlar. Adana'da hastalarına hizmet veren çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Songül Uzgelir, kızamıkçık aşısı hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.
Kızamıkç, rubella virüsünden kaynaklanan; boğaz ağrısı, hafif ateş ve genellikle yüzde başlayıp vücudun geri kalan kısımlarına yayılma eğilimi gösteren kırmızı cilt döküntüleri ile karakterize, viral bir enfeksiyondur. Alman kızamığı olarak da adlandırılan kızamıkçık hastalığı; hapşırık, öksürük veya damlacık ile yayılma ve bulaşma eğilimi gösterir. Kızamıkçık hastalığı genel olarak çocuklarda ve ergen bireylerde karşımıza çıkar.
Hastalığın yaygın görülen klinik belirtileri: kırmızı cilt döküntüleri, kızarıklık, öksürük, boğaz ağrısı, hafif ateş ve baş ağrısıdır. Kızamıkçık hastalığına dair ilk fark edilen belirti döküntülerdir. Ortaya çıkan bu belirtilerin temel nedeni kişinin vücuduna bulaşan rubella virüsüdür. Bilhassa hamilelik süreci devam eden anne adaylarında kızamıkçık görülürse henüz anne karnındaki bebekte de bazı komplikasyonlar meydana gelebilir. Bu yüzden anne adaylarının hamilelik sürecinde daha dikkatli davranması tavsiye edilir.
Bir defa kızamıkçık olan bir kişi yaşamı boyunca hastalığa karşı bağışıklık kazanır. Yani bir defa kızamıkçık olan çocukların tekrar aynı hastalığa yakalanma olasılığı yok denecek kadar azdır. Kızamıkçık aşısı, antikor üretimini harekete geçirerek hastalığın çocuğun vücuduna girmesini engeller. Halk arasında kızamık hastalığıyla karıştırılsa da iki hastalık da farklı virüslerden kaynaklanır ve iki farklı hastalıktır. Sadece her iki hastalığın da neden olduğu semptomlar benzerlik göstermektedir.
Kızamıkçık hastalığı, çoğunlukla herhangi bir tedavi gerektirmeden 7 ila 10 gün gibi bir süre içerisinde iyileşecektir. Ancak kızamıkcık hastalığından dolayı meydana gelen döküntüler ve diğer semptomlar, şiddetli şekilde ortaya çıkarsa doktor kontrolüne gereksinim duyulabilir.
Kızamıkçık hastalığı, rubella virüsünden kaynaklanır. Kimi zaman yakın temas kimi zaman öksürük veya hapşırık gibi damlacıklar yoluyla bulaşabilen bu hastalık, hamile bireylerde kan dolaşımı aracılığıyla henüz doğmayan çocuklara da bulaşabilir. Rubella virüsünün enfekte ettiği bir kişi, cilt döküntülerinin meydana gelmesinden bir hafta önce ve döküntüler iyileştikten yaklaşık bir hafta sonrasına kadar bulaştırıcı nitelik taşır. Çoğu zaman enfekte olmuş bir kişi hastalığın farkına varmadan kızamıkçık hastalığını yayabilmektedir.
Türkiye'de doğan her çocuğa 1 yaşındayken ilk doz kızamıkçık aşısı uygulanır. Ardından çocuk 4 yaşındayken 2. doz uygulanır. Kızamık-kızamıkçık-kabakulak ( KKK)aşısı olarak da bilinen aşı dahilinde; kabakulak, kızamık ve kızamıkçık aşıları birlikte uygulanır. KKK aşısı ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Ülkemizde ek olarak 9. Ayda ek bir doz daha aşı yapılmaktadır.
Kızamıkçık hastalığı kendisine özgü kırmızı cilt döküntüleri ile karakterizedir. Genellikle ortaya çıkan ilk belirti olan bu döküntüler yüzde başlayıp, cildin geri kalan kısımlarına doğru yayılma eğilimi gösterirler. Döküntülerin yanı sıra baş ağrısı, öksürük, eklem ağrıları, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve hafif ateş şikayeti de döküntülere eşlik eder.
Kızamıkçık tanısı koyulabilmesi için ilk olarak doktor tarafından muayene edilmesi ve hastanın gösterdiği semptomların doktor tarafından incelenmesi gerekir. Muayenenin ardından doktor, tanıyı kesinleştirmek için bazı testler isteyebilir.
Eğer kan tahlili, idrar testi veya burun boğaz sürüntüsünün sonucu pozitif ise kişinin kızamıkçık hastalığına yakalandığı kesin olarak teşhis edilir. Aynı zamanda kan testinin kızamıkçık açısından pozitif olması vücudun hastalığa karşı antikorlar da ürettiği anlamına gelir.
Kızamıkçık hastalığına dair özel bir tedavi olmamakla birlikte genel olarak kızamıkçık vakaları 7 ila 10 gün içerisinde kendiliğinden iyileşmektedir. Eğer semptomlar şiddetli ise hastayı rahatlatmak adına semptomatik tedavi uygulanabilir. Genellikle kızamıkçık hastalarına istirahat ve ateş düşürücü ilaçlar önerilir. Aynı şekilde hastanın ağrılarını hafifletmek adına ağrı kesiciler kullanılır. Bunun yanı sıra hastalığın bulaştırılmaması için kişinin izole edilmesi tavsiye edilir. Özellikle kızamıkçık hastalarının hamile bireylerden uzak tutulması gerekir. Zira kızamıkçık hastalığına yakalanan hamile bir birey, kan yoluyla bu hastalığı anne karnındaki bebeğe bulaştırabilmektedir.
Siz de kızamıkçık aşısı ile çocuğunuzu hastalığa ve hastalığın neden olacağı semptomlara karşı koruyabilirsiniz.
Copyright © 2025 Uzm. Dr. Songül Uzgelir. Tüm Hakları Saklıdır.
sahnemedya