Bebekler dünyaya geldiklerinde bazı hastalıklara karşı koruma altındadırlar. Çünkü henüz anne karnındayken hastalıklarla savaşmak için ihtiyaç duyduğumuz antikorlar, plasenta yoluyla bebeğe aktarılır.
Anne sütü ile beslenen bebekler, anne sütü aracılığıyla antikor almayı sürdürürler. Ancak gerek plasenta yoluyla edinilen gerekse de anne sütüyle edinilen antikorların sağladığı koruma geçicidir. Aşılama bebeğin vücudunun bazı hastalıklara karşı bağışıklık kazanması için olmazsa olmaz bir ihtiyaçtır. Hastalığa yol açan bakteri ve virüs benzeri mikroorganizmaların öldürülmüş veya zayıflatılmış bir versiyonunu içeren aşılar sayesinde, bebeğin bağışıklık sistemi hastalıklara karşı daha dirençli hale gelir. Aşılar sayesinde bebeğin bağışıklık sistemi ortada gerçek bir enfeksiyon varmışçasına tepki vermeyi öğrenir. Sonrasında bu virüsler vücuda gerçekten girerse, bağışıklık sistemi bu virüslerle savaşabilecek kapasiteye erişmiş olur.
Ülkemizde çocuklara uygulanan aşılar, ulusal aşı takvimi çerçevesinde planlanır. Adana'da hastalarına hizmet veren Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Songül Uzgelir, ulusal aşı takvimi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
Çocukluk çağında uygulanan aşılar ile çok sayıda ağır hastalık önlenmiş olur. Günümüzde ulusal aşı takvimi sayesinde birçok önlenebilir hastalık geçmiş yıllara kıyasla çok daha az görülmektedir. Tüm çocukların ulusal aşı takvimine uygun şekilde aşılanması hem çocukların bireysel sağlığı hem de toplumun genel sağlığı açısından büyük önem taşır.
Ülkemizde ulusal aşı takviminde yer alan aşı sayısı şu anda 13'tür. Toplumsal ihtiyaçlara göre zaman içerisinde farklı aşılar takvime eklenebilir.
Ulusal Aşı Takviminde yer alan aşılar şu şekildedir:
Bunların haricinde ulusal aşı takviminde yer almayan ancak hem yurt dışında hem de ülkemizde çocuklara önerilen bazı aşılar mevcuttur. Bu aşılar arasında çocuğun yaşamının ilk 6 ayında yapılması gereken ve ağır ishal vakalarını önleyen Rota Virüs aşılarının yanı sıra meningokoksemi ve menenjit aşıları gibi çok sayıda aşıdan söz edebiliriz. Ailelerin bilinçlendirilmesi ve doktorlar tarafından tavsiye edilen bu aşıları, ulusal aşı takviminde olmamasına rağmen yaptırması gerekir.
Copyright © 2025 Uzm. Dr. Songül Uzgelir. Tüm Hakları Saklıdır.
sahnemedya